Locuintele `slum` din europaleti

casa paletiImaginatia arhitectilor si a designerilor se dovedeste a fi din ce in ce mai indrazneata. Formele depasesc toate conventiile, iar materialele sunt prezentate in cele mai inedite combinatii. Mai mult decat atat, functiunile standard ale unor elemente de constructie/arhitecturale sunt inlocuite cu unele total atipice. Vom prezenta, in cele ce urmeaza, un exemplu relevant in acest sens.

V-ati gandit vreodata ca europaletii pot constitui materia prima in ridicarea unei locuinte? Au facut-o cativa arhitecti prezenti anul trecut la cea de-a XI editie a Bienalei de Arhitectura, care s-a desfasurat la Venetia, in perioada 14 septembrie - 23 noiembrie. Tema expozitiei, indicata de curatorul Aaron Betsky - "Out There: Architecture Beyond Building" - propunea reprezentarea arhitecturala a unor spatii si peisaje alternative la mediul construit de om.

Printre cele mai inedite proiecte s-a remarcat pavilionul expozitional din europaleti, reprezentand prototipul unei locuinte, care a uimit prin modul de reprezentare, gandire si modelare. Europaletii sunt elemente prefabricate care folosesc, de regula, la transportul marfurilor. Cu putina imaginatie, insa, ei pot ajuta la construirea unei case. Informativ, pentru o locuinta de 60 metri patrati aveti nevoie de 800 de europaleti, care vor constitui elementele constructive pentru tavan, pereti, inchiderile suplimentare, elementele detasabile de fatada sau obloane. Intre paleti vor fi pozitionate grinzile, izolatia si sistemul de cabluri. Avantajele unei astfel de locuinte tin in primul rand de costul scazut al materialelor. In plus, dupa izolatie casa va avea nevoie de o cantitate redusa de energie pentru climatizare - nu mai mult de 24 kwh/mp pe an. Caracterul modular al constructiei determina ca amprenta la sol sa fie foarte flexibila, ceea ce inseamna ca poate fi adaptata si altor functiuni: locuinta de urgenta, statie de prim ajutor etc.

casa paletiInitial, casele din europaleti au fost construite in scop umanitar: crearea de  adaposturi pentru victimele care si-au pierdut locuintele in urma unor dezastre naturale sau razboaie. Ideea a apartinut firmei americane de constructii, I-Beam Design, care a ridicat astfel de locuinte din europaleti pentru refugiatii din Kosovo. Fiind vorba despre niste adaposturi temporare, a caror construire trebuia sa decurga rapid, fara costuri prea mari, firma s-a orientat catre materiale ieftine, usor de procurat si de transportat. Locuintele din europaleti reprezinta o alternativa fericita la clasicele corturi, incomode si, deseori, insalubre, faptul ca pot fi dotate cu instalatii electrice reprezentand un real avantaj. Ele pot fi imbunatatite ulterior, prin integrarea in constructie a unor materiale mai rezistente ca: cimentul. (Sugestie site)


Corina Dovinca
InCasa.ro