Lucrari de taiere a pomilor fructiferi

taierea pomilor fructiferi

Nu toate anotimpurile anului sunt propice taierilor. Restrictiile tin atat de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, cat si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor intr-un moment dat.

In general, se vorbeste se taierile de iarna (in uscat) si de taierile de vara (in verde).

foarfeca pentru taierea copacilor

Taierile de iarna
Agrisul sau coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie. Gerurile care pot urma, oricat de serioase ar fi, nu pot provoca decat daune minime. Rugul
de mure este insa sensibil la ger si nu se taie in nici un caz mai devreme de inceputul lui aprilie. Tot acum se pot scurta nuielele purtatoare de rod ale zmeurului care a crescut prea mult.

In cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri cumplite. Desigur ca nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, inceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit ca pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor  decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri. Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, par sau prun). Marul, atat prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obtinute (Jonagold, Elstar) se dovedeste de asemenea sensibil la ger.

Taierile de vara
In cazul pomilor fructiferi, taierile de vara pot fi aplicate inca de la inceputul lunii iunie (in anii prielnici, chiar de la sfarsitul lunii mai). Ele debuteaza cu
ruperea lastarilor cu crestere incomoda, crescuti pe lemn destul de vechi si care, prin dezvoltare, pot deranja ramificatiile normale ale pomului. Samantoasele si prunul impun de regula aceasta activitate. Ruperea cu mana a acestor lastari se va face inainte ca acestia sa depaseasca 15-20 cm.

Taierile de vara debuteaza insa cu adevarat la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, adica atunci cand ramificatiile scurte au format muguri terminali. Tot acum, sporul anual incepe sa se stabilizeze  astfel incat taierile nu mai pot declansa reactii nedorite (lastari din cioturi sau ridicarea in sus a varfurilor mladitelor oriizontale).

In cazul pomilor fructiferi care cresc puternic dar au o productie redusa, o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei. In cadrul acestei actiuni se inlatura parti intregi de crengi, chiar daca pe ele se afla si fructe. Experienta a dovedit ca merii supusi unei astfel de operatii rodesc mai bine, isi imbunatatesc simetria si fructele devin mai durabile. Aceasta "taiere de august" se aplica cu succes cu conditia sa inaintea ei sa nu se fi executat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate. Taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare.

mic ghid de taiere corecta

Comentarii:

velicu stefan postat pe 30 Martie 2014
taieri de pomo
de cativa ani practic o taiere severa de pomi in oct noiembrie,vmcaci primavara si iarna nu pot..Ploi ..vant ,,munca multa in timp scurt,,,,primavara doar rectificari..Am recolta multumitoare,,,Prune mere gutui pere .vara caise,, Singura boala pe care nu o pot stapani este viermele samburoaselor... am dat cu mai multe substante,,, am marit doza chiar la dublu si peste ..Merele sunt cele mai afectate ,sunt atacate peste 50%(majoritate golden)..

OLFCYYqzFIhoIAcfklu postat pe 25 Noiembrie 2012
CPalgMfFPkQ
Buna seara Elisa.Nu este prima data cand iti vizitez blgoul.Gradinaritul este pasiunea mea.M-am mutat din praful de oras intr-o zona minunata,cu multa verdeata si aproape nestiuta de civilizatia urbana ,desi este la 45 km de ea.Am descoperit locul asta intamplator,acum un an,iar acum nu cred ca as mai putea pleca de aici. Imi face o deosebita placere sa citesc despre ceea ce faci in gradina ta.Eu deja am mancat ceapa verde iesita din arpagicul pus asta toamna.A iesit si usturoiul,iar salata mai are putin si o voi presadi.Si spanacul are cate 3-4 frunze mititele care au rezistat cu stoicism celor 2 geruri mai puternice din iarna asta,iar acum dau semne ca vor sa creasca mari.Ma bucura fiecare fir care iese in urma muncii mele.Ma duc zilnic in gradina sa vad ce mai fac legumele mele,si sa imi fac planuri despre ceea ce am de facut in continuare.Am mai pus asta toamna si capsuni care s-au prins tare frumos si abia astept sa imi vad baietelul de 1,5 ani cum mananca direct de la sursa.Mi-am facut si eu un blog,insa este abia la inceput.O sa ma apuc serios de el si cand o sa am ceva poze din gradina mea o sa te invit si la mine.Intre timp ma delectez cu pozele tale de care nu ma mai satur.Eu nu am ghiocei in gradina,in schimb au aparut zambilele si lalelele,iar crinii au inceput sa dea frunze noi in mijloc. Este superb cand vezi,primavara, cum toate prind viata.te felicit pentru gradina ta si te mai vizitez.

leoAxIPoDpAKPhIL postat pe 24 Noiembrie 2012
FNHSygJUZgFjssNrZHd
Great tips! I would also recommend home cainnng. I read that Eden Organics has said they've been unable to find a bpa-free can lining that isn't degraded by the high acidity of tomatoes (hence their use of glass for tomato products). Also, like you mentioned, BioNature uses glass for tomatoes. This of course makes Muir Glen's claims that they have found a bpa-free can alternative rather suspect. Really, all they have to do is change a molecue to make something not BPA however that does not at all guarantee the safeness of the new compound. Isn't Muir Glen owned by General Mills? That should make us all feel safer! Ha ha. If you are looking for tomato paste in glass jars, BioNature is about it and it's at least three times more than the can. We are going to try to home can our own this year. ANy recipes to recommend??

BOgdan postat pe 12 Iulie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate impotriva bolilor si daunatorilor pentru pomi fructiferi, vita de vie si arbusti; tratamente impotriva tantarilor; taieri in verde pomi fructiferi pentru luna august. Servicii de amenajare si intretinere spatii verzi. Seriozitate si personal calificat. Info la telefon: 0723.583.490

Bogdan CODREANU postat pe 28 Iulie 2009
indrumar taiere pomi
Pentru informatii destul de bine detaliate despre taiere recomand cartea "Pomii si arbustii fructiferi - Lucrarile de taiere" - Heiner Schmid. Se gasete pe internet de comandat la un pret acceptabil. In aceasta carte se gasesc informatii despre toate tipurile de taieri.

jireghie viorel marian postat pe 10 Iulie 2009
intrebare
M-ar interesa si taierile de formare a unor pomi ce vor fi plantati pe spalier.Referitor la articolul de mai sus o nota mare, felicitari!

Barabas Isabelle postat pe 01 Aprilie 2009
taiere pomi
foarte bun,la obiect, schema explicita mi-as dori sa apara si un articol despre altoire (pentru gradinari amatori, ca mine), tot asa concis, fara prea multi termeni de specialitate, eventual si cu schema sau desene sau poze multumesc mult!

rada maria postat pe 26 Februarie 2009
taiere corecta
foarte bun de mult timp caut asemenea shema de taiere.multumesc