Tarhonul

trahonulTarhonul se cultiva pentru tulpina si frunzele sale aromate, folosite la imbunatirea gustului diferitelor preparate culinare.

Cerintele plantei. Comparativ cu alte plante, are nevoi mari fata de lumina. Este rezistent la frig, totusi peste iarna este bine sa fie protejat, prin acoperire cu frunze. Cere soluri revene, afanate adanc si bogate in substante nutritive. Se inmulteste prin butasi sau prin despartire de tufe. Butasii, lungi de 10-15 cm, se recolteaza in lunile inuie-iulie si se pun la inradacinare, acoperindu-se cu pamant amestecat cu mranita, de 3-4 cm grosime. Se uda si se prasesc ori de cate ori este nevoie.

Toamna sau primavara cand formeaza radacini, se planteaza pe locul definitiv, in randuri la distanta de 40 cm, iar pe rand, la 25 cm intre tufe.

Se recolteaza frunze, portiuni de tulpina sau de lastari, incepand din primavara si pana toamna tarziu. Uscat in conditii igienice, la umbra si ferit de praf, se poate folosi si in timpul iernii.