Lumanarica

Verbascum phlomidesLumanarica

  Descriere:
Lumanarica este o planta ierbacee, bianuala, cu tulpina dreapta, cilindrica, inalta pana la 150 cm, de obicei neramificata si acoperita cu frunze asezate la distanta una fata de alta sau uneori ramificata si acoperita cu frunze care imbraca tulpina, se alungesc pe ea, unindu-se aproape intre ele, dandu-i o forma aripata. Intreaga planta este acoperita cu peri desi si stelati, ceea ce ii da un aspect catifelat. Florile sunt asezate in forma de spicla varful tulpinii sau al ramurilor. Fiecare floare are un caliciu scurt compus din 5 sepale, o corola galbena-aurie cu diametrul de 3,5-5,5 cm, formata din 5 petale unite la baza intr-un tub scurt si care la exterior sunt acoperite cu peri. Pe tubul corolei sunt prinse 5 satamine, inegale intre ele. Doua stamine au filamentul mai lung si sunt glabre, iar celelalte 3 sunt mai scurte cu filamentul acoperit cu peri lungi. Infloreste in lunile iulie-august. Creste prin locuri insorite, pe terenuri nisipoase si pietroase, de-a lungul gardurilor. Este comuna mai ales in sudul tarii.

 Recoltarea:
Incepand din luna iunie se culeg florile fara sepale, iar recoltarea poate continua pana in luna septembrie. Recoltarea se face dimineata, dupa ce s-a ridicat roua si numai pana la orele 11-12, pentru ca, dupa aceasta ora florile se inchid.

 Mod de uscare:
Florile se usuca asezate intr-un strat subtire la soare sau in uscatorii cu aer cald, la o temperatura de 50-60 grade C. Din 8-9 kg de flori proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Florile au actiune expectoranta in bronsite si tuse. Intern: emolient bronsic, expectorant, sudorific.

 Observatii:
Perii aflati pe spatele petalelor si planta provoaca mancarimi pe brate, gat si maini. In timpul lucrurlui nu se va duce mana la fata si mai ales la ochi, care se inflameaza si lacrimeaza.
 

Comentarii:

jean maghet postat pe 22 Decembrie 2013
Verif
Traducerea trebuie revăzuta (de sticla= în loc de spic, ??CALICIU?? în limba Româna nu exista,??sat amine??,STAMINE,( Țesut ) traducere existenta, pe lângă garduri nu sînt deșerte, nici nisipuri și nici pietre.