Magnolia - visul oricarei gradini

MagnoliePlanta de o rara noblete si eleganta, magnolia este dorita si apreciata in toate gradinile. Etalindu-si in mod extraordinar bogatia florala, magnolia este una dintre cele mai importante specii decorative din sortimentul de primavara.
M. Stellata este una dintre cele mai cunoscute specii. Aceasta specie arbustiva din Japonia, cu crestere larg-rotunjita, frunze obovate, mici (4 - 10 cm) are flori albe, mici (8 cm), parfumate, duble, cu 12-15 petale inguste. Inflorirea este foarte bogata, avind loc in martie-aprilie.
Caractere biologice: Magnoliile au un ritm de crestere diferit: mai accelerat la M. Acuminata (10 m in 20 de ani) si foarte lent la M. Stellata, extreme intre care se situeaza celelalte specii.
Cerinte ecologice: Cu exceptia M. Acuminata, celelalte magnolii sint termofile si prefera un climat mai blind, cu ierni mai putin geroase si locuri adapostite, ferite de curenti reci, cu deosebire M. Stellata. Speciile cu inflorire de vara pot fi amplasate si in spatii mai degajate. Magnoliile se dezvolta bine in lumina, dar si la semiumbra.
Necesita soluri afinate, revene, bogate, lipsite de calcar activ.
Folosire: Plante de o rara noblete, magnoliile se utilizeaza ca exemplare solitare sau in grup. In tara noastra, se intilnesc magnolii chiar in localitati mai reci (ex. Brasov), in gradinile particulare.
O colectie bogata detine parcul dendrologic de la Simeria.
Inmultire: prin seminte, toamna sau primavara, dupa stratificare (semintele se curata de pulpa); ramin pe loc 2-3 ani, iarna protejindu-se cu frunze. Plantele din semanaturi infloresc tardiv, dupa 12-15 ani.
-prin marcotaj - metoda mult folosita; prin arcuire, catre sfirsitul perioadei de vegetatie (august-septembrie). Marcotajul de primavara este mai putin bun.
- prin altoire - in sera, in placaj, copulatie sau triangulatie, iarna sau vara, pe portaltoi bine inradacinati in ghivece. Pentru speciile mai putin viguroase, se foloseste ca portaltoi M. Kobus, iar pentru cele robuste, M. Acuminata.
- prin butasi - cu hormoni, in sera, in perioada de vegetatie.
Magnoliile se produc cu balot de pamint, fiind dificile la transplant. Se recomanda plantarile de primavara.

Comentarii:

TtULCSkYnXQgd postat pe 23 Februarie 2013
PHMgjTnJPNkBSL
Alex L.sa va explic dmionsoara: noi aici la redactie avem posibilitatea de a edita absolut orice la comment-ul dvs. Ne bucuram totusi ca va place poza. asta era chestia cu if(missD+poza==Love) atunci OK, or else dezastru. Ne bucuram ca ati trecut pe aici si tinem sa va reamintim ca miss D avea alta adresa de mail.

aa postat pe 20 Mai 2011
desigur
nu este nici o problema

maria postat pe 12 August 2010
plantarea magnoliilor
am cumparat o magnolie in mai, am tinut-o in ghiveci pana in iulie (a inflorit, minunata!). Am reusit replantarea ei in gradina la sfarsitul lui iulie.a mers fara probleme, ciar daca la inceput mi-a dat emotii, si chiar daca pamantul nu pare a fi deloc unul bogat. mi-e teama la iarna, sa nu sufere de frig si vant (zona e protejata vara, insda iarna si primavara bat vanturi ingrozitoare)!