Mimosa pudica

mimosa pudica (a)

mimosa pudica (b)

mimosa pusica (c)

Familie: Mimosaceae
Origine: Brazilia
Inaltime: 1,5 m
Diametru: 90 cm

Descriere:
Mimosa pudica este o planta anuala, vesnic verde. Este cultivata ca o curiozitate - frunzele
sunt asemanatoare frunzelor de feriga, si se strang daca sunt atinse sau expuse la o flacara (de obicei se redeschid in cateva minute). Tulpina este dreapta, subtire si cu multe ramuri. Florile sunt mici, roz si cu puf, in forma de minge; apar vara.

Mimosa pudica se adapteaza foarte usor la orice tip de sol, dar este sensibila la seceta si inghet; e bine sa fie amplasata intr-un loc insorit. Pamantul trebuie sa fie moderat de jilav, iar temperaturile din mediu sa se incadreze intre 15 - 30 grade Celsius. Aveti grija cand mutati planta sau ii schimbati ghiveciul, sa nu ii deranjati prea mult radacinile. Mimosa poate fi o planta destul de greu de ingrijit. Este foarte important sa nu o udati prea mult.

mimosa pudica (d)

mimosa pudica (e)

Cultivare si ingrijire:
Mimosa pudica prefera locurile aflate in plin soare si pamantul usor drenabil, fertil. Se uda
bine in perioada de dezvoltare si mai rar iarna. In rest, nu se uda prea mult - se lasa sa se usuce pamantul intre udari.

Inmultire:
1. Seminte - se pun in apa foarte fierbinte, in care se lasa peste noapte, dupa care pot fi
plantate in vase cu 6 cm diametru, sau cate trei seminte intr-un vas de 15 cm. Cand noile plantute ating 10 cm inaltime, alegeti-o pe cea mai viguroasa.
2. Butasi. 

Probleme si daunatori:
Frunzele mimosei pot fi infestate cu insecte care cresc in interiorul unei cochilii albe,
asemanatoare cu cea de matase. Pentru a le indeparta, folositi un bat care are la capat o bucata de vata imbibata in spirt. Daca sunt prea multe insecte, e mai bine sa aruncati planta si sa nu mai folotiti ghiveciul sau locul in care a fost plantata pentru alte flori.

Info:
- structura chimica a mimosinei - substanta extrasa din mimosa pudica -, este cercetata de
companiile farmaceutice in vederea folositii ei in diferite produse terapeutice.

24.05.2007
Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Comentarii:

Elena Patricia postat pe 13 August 2013
Ajutor!
Buna ziua! Am achizitionat o mimosa acum o luna. Atunci, ca si acum, era intr-un ghiveci de 5cm. Mi s-a zis ca acesta trebuie schimbat dupa aprox. 4 saptamani sau daca planta creste... insa mie nu mi se pare ca a mea a facut vreun progres. Are sase tulpinite care de la o vreme au capatat o tenta rosiatica, iar frunzele au inceput sa se ingalbeneasca. Nu stiu daca e din cauza ca am udat-o excesiv (o ud zilnic/atunci cand i se termina apa din farfuriuta) sau ca nu are destula lumina(este asezata pe pervaz, insa lumina nu bate direct pe ea). Ma puteti ajuta sa salvez planta sau nu se mai poate face nimic? Multumesc!

Victor postat pe 19 Mai 2012
Vand Mimosa pudica
Este o planta foarte interesanta si usor de mentinut. Este una dintre putinele plante cu care chiar poti sa interactionezi :D si prezinta o mare curiozitate atat pentru copii cat si pentru adulti. Surprinde-ti copilul, prietena, prietenul sau chiar parintii cu aceasta planta speciala ;) Plantele pe care le vand au 15cm inaltime si in jur de 13-17 frunze. pret:10ron Pe langa plante vand si seminte de M. pudica. pret:10ron-10 seminte Victor : 0745453299 YM : mvaquaticsmv

valy postat pe 15 Martie 2011
mimosa pudica
buna ziua. m-ar interesa sa achizitonez o planta de mimoza pudica si nu stiu de unde , eu sunt din Pucioasa jud. Dambovita. va multumesc