Mobilierul tapitat: panza sau piele?

caine canapeaAtunci cand dorim sa schimbam ceva in incaperile din locuinta avem posibilitatea de a aschimba aspectul mobilierului cu ajutorul huselor sau al tapiteriei, iar in cazul in care dorim sa facem modificari esentiale inlocuim piesele vechi cu unele noi. Pe piata si in magazinele de specialitate diversitatea in acest sens este vasta, de aceea alegerea este automat mai grea. Ce se poarta sau ce s-ar potrivi mai mult: mobilierul cu tapiterie din pansa sau din piele? In cele ce urmeaza noi va prezentam cateva avantaje si dezavanteja ale ambelor variante, astfel incat alegerea sa fie mai usoara.

Avantajele tapiteriei din stofa

Un avantaj al tapiteriei din stofa il constituie diversitatea modelelor si al culorilor imprimate. Cu alte cuvinte din acest punct de vedere nu ne este impusa absolut niciun fel de limita.

Dezavantaje

Sensibilitatea materialelor atunci cand intra in contact cu lichide este de regula mai mare fata de cea a tapiteriei din piele. Spre exemplu, in timp ce pe o suprafata din piele o pata de vin rosu este indepartata foarte usor cu ajutorul unei lavete, suprafata din stofa are de suferit, iar uneori este nevoie chiar de ajutorul unui specialist pentru a rezolva problema.

Avantajele tapiteriei din piele

Mobilierul imbracat in piele nu este pretentios atunci cand vine vorba de impuritati provocate de diverse lichide, praf sau par, iar pentru o familie cu copii mici sau animale de casa reprezinta solutia ideala. O astfel de tapiterie este ideala si in cazul fumatorilor, deoarece fumul si mirosul de tutun nu se impregneaza atat de usor cum se intampla in cazul tesaturilor.

Dezavantaje

Pielea ofera celor interesati culori si un design relativ restrans, deoarece nu exista posibilitatea de a imprima forme, modele sau alte decoratiuni. Un alt dezavantaj este faptul ca acest material este foarte sensibil atunci cand intra in contact cu suprafete ascutite. Spre exemplu daca ne asezam cu o pereche de pantaloni cu fermoar la spate exista riscul sa zgariem canapeaua. De asemenea daca pisisca neastamparata prefera ca loc de joaca fotoliul din piele, trebuie sa ne asteptam la mici “insemnari” pe care aceasta le poate lasa cu gherutele.

Pe de alta parte exista persoane care nu suporta sa simta acest material pe pielea goala. Daca in casa este racoare, tapiteria este rece si neprietenoasa. In caz contrar, daca temperaturile cresc, exista varianta neplacuta in care putem ramane “lipiti” de canapea.

Este absolut necesar sa fie curatata in mod regulat, astfel incat sa fie evitat ca suprafetele sa devina unsuroase. Un alt aspect negativ in cazul acestei tapiterii este ca odata cu trecerea timpului, aceasta isi poate schimba usor culoarea.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro