Oala din lut - locuinta perfecta a plantelor

ghiveci de lutUmilul vas (oala) din lut
Ramses al III-lea l-a folosit. Senatorii romani l-au afisat. Cosimo di Medici l-a readus in prim plan, iar Luc della Robbia l-a infrumusetat. Vasul de pamant, ca obiect folosit pentru plantarea si expunerea florilor, are un trecut stralucit. Punctul sau forte il reprezinta versatilitatea - o calitate importanta, care continua sa il faca indispensabil pentru cei care se ocupa de gradinarit.

Paradisul dintr-un vas din lut
Ce puteti creste intr-un vas de pamant? Toate plantele se vor simti bine in acest recipient daca solul este adaptat la nevoile lor nutritive. Numai spatiul restrans si schimbarile de moda pot opri lunga si fericita viata a plantelor dintr-o oala de lut. Regina Hatshepsut (1500 ţ.Hr.), cea mai vestita regina a Egiptului, si-a construit gradina pe o stanca pustie. Ea a poruncit ca toate vasele din ceramica in care urmau sa fie plantate florile sa fie umplute cu bogatul sol aluvionar din Nil. Astfel, intr-un colt searbad al Egiptului ea a reusit sa creeze un mic paradis. (Templul reginei Hatshepsut este total diferit de celelalte temple, fiind amplasat intr-un amfiteatru natural, desfasurat la poalele muntelui pe trei terase succesive, legate intre ele cu alei de sfincsi; si avand gradini cu flori frumos mirositoare, din care se extrageau esente de parfum, cu fantani, pasari si animale exotice.) Un alt personaj celebru al istoriei: Arhimede, sfatuitorul regelui Hiero, i-a proiectat acestuia o nava, ale carei punti erau captusite cu randuri intregi de oale somptuoase. Regele Siracuzei naviga astfel pe marile Mediteranei in mijlocul unui paradis compus din plante si flori.

Legatura cu trecutul
Iubitoriii de plante sensibile si exotice (leandri, cactusi, arbori de citrice) apreciaza foarte mult mobilitatea oalelor din lut. Pentru un gradinar obisnuit recipientele reprezinta accesorii importante in designul exterior. Gradinile neprimitoare pot fi puse in evidenta prin amplasarea in interiorul lor a unor siruri de vase din lut. Astfel de ghivece amplifica caracterul familiar mai ales daca sunt expuse in grup (cel putin trei). Si cu cat oalele sunt mai mari cu atat efectul este unul mai intens. Si oricat de dificil vi s-ar parea, chiar si aceste vase pot fi mutate in alt loc, daca este necesar.

Oalele din teracota sunt preferate de multi dintre pasionatii gradinaritului. Lutul poros, chiar si dupa ardere, permite evaporarea, permitandu-i radacinii sa respire. Arheologul Jim Keeling, care se ocupa in prezent cu olaritul, subliniaza legatura cu trecutul. Roata olarului a coincis cu inventarea limbii scrise. Olaritul a fost primul mestesug real. A debutat ca o necesitate agricola (oalele serveau drept depozitare de graunte, muraturi, pecmez (gem de prune) etc.) si a evoluat intr-o adevarata arta. Drumul istoriei gradinaritului din Egipt in Grecia, Roma, Italia Renasterii si pana in Europa moderna a fost presarat cu frumoase ghivece de flori. Pe parcurs aceste vase au devenit lucrari de arta.

Corina Dovinca
InCasa.ro

Comentarii:

Georgescu postat pe 05 Mai 2015
Cump─âr
M-a intereseaz─â 2 vaze de lut mari pr. Gr─âdina

cremene postat pe 27 August 2014
ghivece ceramice
pentru ghivece ceramice incercati la cluj la tel 0745205907 dupa ora 17.

Dorina postat pe 03 Iunie 2014
vas de lut
Ai reusit sa afli de unde poti cumpara vase? Spune-mi si mie ca si eu vreau sa cumpar si nu reusesc sa gasesc. Multumesc!

UqeuQzRtWhe postat pe 17 Iulie 2012
goVnNNVDGGMuTSV
As a final point, the market for fgreion money possibilities is regarded as different and just about all modern of your respective choices money markets. He will be accountable for nearly all types so-called diverse alternate options or else moment new release (screen alternatives, Cookware plans, alternatives on methods, and so on.)..

jianu radu postat pe 13 Aprilie 2012
vase
Unde gasim? Multumesc.

Mari postat pe 23 Martie 2011
cum le gauresti
Mie mi le-a gaurit sotul cu un burgiu subtire. Ale mele sunt din alea "nesmaltuite", arata asa ca cele din poza, dar mi se pare ca nu le merge teribil de bine florilor...se usuca foarte repede pamantul. E adevarat ca nici eu nu le acord totdeauna foarte multa atentie.

Day postat pe 22 Martie 2011
22.03.2011
Am si eu niste oale de lut pe care le-am tot pastrat si acum m-am hotarat voi pune in ele muscate.Am facut foarte greu rost de ele le-am gasit prin poduri,pline de praf.Sunt sigur ca in tara mai sunt olari care mai practica meseria,dar sigur este greu cu cei care sa vrea sa duca aceasta frumoasa meserie mai departe.

mia postat pe 19 Februarie 2011
oale
am si eu niste oale vechi de lut si asi dori sa pun in ele flori dar nu sant gaurite.Daca stie cineva cum se gauresc fara sa le sparg il rog sa ma anunte si pe mine . multumesc

zinel postat pe 20 Ianuarie 2011
am niste oale de lut si sunt mandra de ele..mai am cateva si din cele pentru pus laptele la prins..acum nu mai am vaca,dar le pastrez..
corect,unde gasesti..am vazut ceva la praktiker la bacau...dar parca prea scumpe..daca ai bani da incearca...apoi la targul olarilor ..pe la sibiu..vezi un calendar al targurilor

Lorena Toma postat pe 13 Ianuarie 2011
ghivece
Unde gasim asa ceva,ca tare mult doresc sa cumpar. Multumiri anticipate