Organizarea garajului

garaj ordonatAtunci cand vine primavara, puteti constata ca locul in care statea masina dvs a devenit un depozit pentru lucrurile pe care nu le mai folositi. Este foarte important sa definiti diferit spatiile locuintei dvs, iar garajul nu constituie o exceptie: este la fel de functional ca oricare alta parte a casei. In orice caz, menirea lui este sa gazduiasca instrumentele de lucru si nu pomul de Craciun, de exemplu. Prin urmare, este indicat sa rezolvati problema odata pentru totdeuna, organizandu-va garajul, astfel incat sa puteti pastra lucrurile de aici curate si aranjate pe viitor.

Planul “de atac”

Nu va incumetati sa faceti curatenie singur: exista riscul de a va simti coplesit de multitudinea de lucruri adunate in garaj de-a lungul anului. Prietenii, familia si copiii va pot da o mana de ajutor, pentru a termina treaba mai repede si va pot sprijini in decizia de a pastra sau de a renunta la obiectele din trecutul dvs. Obiectivul principal in organizarea oricarui garaj este acela de a crea mai mult spatiu. Luati toate bibelourile, decoratiunile de sarbatori si orice alt obiect decorativ de interior si depozitati-l in mansarda. Aceasta unitate functionala ar trebui sa fie dedicata in exclusivitate obiectelor de exterior. Pastrati intotdeuna in minte acest lucru: va va ajuta sa va decideti mai usor cu privire la obiectele care raman si la cele care trebuie mutate in alt spatiu de depozitare.

“Divide si cucereste”

Fiecare persoana care va ajuta ar trebui sa se ocupe de o sectiune anume; aceasta procedura va va ajuta sa nu va ciocniti unii de altii si sa nu va dublati treaba. Daca nu ati folosit ceva de mai mult de un an sau daca ati uitat ca acel obiect exista, este timpul sa va luati adio de la el. Dati lucrurile care va prisosesc de pomana, oferiti-le aticarilor sau colectionarilor de vechituri sau aruncati-le pur si simplu la groapa de gunoi. Impartiti apoi lucrurile ramase pe categorii: obiecte sportive, decoruri sezoniere, instrumente de gradinarit, scule necesare reparatiei masinii etc. - ceea ce va va ajuta in indeplinirea pasului urmator.

Pe verticala

Dupa ce totul este curatat, iar lucrurile sunt organizate pe categorii este timpul sa rearanjati. Cea mai buna metoda de a depozita obiectele este aceea de a utilizati spatiul pe verticala. Folositi un panou cu stifturi pentru instrumentele dvs., instalati cateva rafturi pentru depozitarea cutiilor, montati carlige puternice care sa poata sustina greutatea lopetilor si greblelor, achizitionati o banda magnetica de perete pentru articolele din metal, cum sunt: daltile; iar daca aveti biciclete, schiuri sau scari mobile, puneti-le undeva deasupra podelei, pe capriori (sau daca aveti un plafon care poate sustine greutatea, atarati-le de carlige grele din fier).

Compartimentare

Odata ce ati eliberat spatiul podelei, puteti trece la gasirea unor modalitati suplimentare de depozitare. Cel mai simplu raspuns la aceasta dilema este oferit de catre un organizator de garaj: o unitate cu rafturi multiple este excelenta pentru depozitarea cutiilor cu vopsea sau lacuri; un sistem de dulapuri pentru diverse produse este binevenit sau cateva cosuri Rubbermaid atarnate pe perete, pentru reciclare selectiva. Cumparati o manivela pentru rularea usoara a furtunurilor sau a diferitelor corzi. Investind in organizatoarele de garaj, veti crea mai mult spatiu liber, adica veti atinge obiectivul propus.

Obiectele mici si cele mari

Nu uitati de lucrurile mici. Daca ati patrat borcanele din sticla care contineau alimente pentru copii, cutiile din tabla sau cele din carton, aveti acum posibilitatea sa le folositi pentru a depozita in ele elementele mici, precum: cuiele, tintele sau suruburile. Daca prin aceste mici recipiente nu se poate vedea, atunci le puteti eticheta cu ajutorul unor benzi adezive sau pur si simplu puteti nota pe ele continutul cu ajutorul unui marker permanent. Dar ce veti face cu articolele mari, care va stau in cale? Este vorba despre: masina de tuns iarba, lopata de indepartat zapada, masina de refecat etc. Pentru toate aceste obiecte este indicat sa aveti in vedere construirea unui spatiu suplimentar in spatele garajului.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro