PHISOSTEGIA

Familia - LabiataePhi
Origine - America de Sud, Texas.
Are tije lungi cu flori albe sau roz si infloreste din iulie pana in septembrie.

Specii.
Physostegia virginiana este specia cel mai mult cultivata.
Frunzele de la baza sunt de forma oval-lanceolata. Tulpinile florale sunt drepte si au inaltimea de aproximativ 1 m.
Frunzele de pe aceste tije sunt dispuse opus, au forma lanceolata si varful ascutit, iar florile sunt asezate in varful tulpinelor, inflorescenta fiind de 20-30 cm si de culoare roz-lila, cu puncte purpurii.
Exista si varietati cum ar fi Alba cu flori albe, Gigantea cu flori mari si frunzele late.si soiuri:
Bouquet Ros cu flori roz,
Summer Glow cu flori albe,
Vivi cu flori roz-lila.

Cultivare.
Planta se dezvolta bine in soluri usoare, argilo-nisipoase. Are nevoie de lumina, dar tolereaza si semiumbra. Nu este o planta pretentii deosebite.
Se poate inmulti prin divizarea tufelor si prin seminte.
Divizarea tufelor se face primavara si in septembrie, octombrie.
Semanatul se poate face in mai, iunie, in rasadnire, solarii sau afara in brazde.Planta se extinde foarte repede si de aceea trebuie scoasa si replantata la interval de 3-4 ani, plantele se scot, se divid si se replanteaza din nou.
In timpul verii udarea se face seara si este indispensabila.

Precautii.
Paduchii pot ataca planta si se combat prin pulverizare cu insecticid, tratament care se repete la interval de cateva zile.

Toamna planta se taie, tulpinile trebuie scurtate la 10-20 cm deasupra solului si in regiunile cu ger se acopera planta cu frunze uscate pentru a fi protejata de frig. 

Comentarii:

geDfuuiVhVOE postat pe 24 Februarie 2013
OVKFopcwFmVBolt
You may know this but just in case you don't- You can pretty well denmreite if it is appendicitis by checking for rebound tenderness'. Firmly press into the lower right abdomen over the area of the appendix and then quickly take off your hand. If the discomfort increases when you RELEASE the pressure that is called rebound tenderness and is a pretty accurate indicator for appendicitis. This should not be ignored as it can lead to rupture, peritonitis, and death.Also appendicitis is usually accompanied by a fever. Whatever they do til they denmreite it in NOT appendicitis they should not to give her anything to stimulate her bowels!We will pray. Keep us informed please