Pavajul cu gazon

Pavaj cu gazonPavajul cu gazon este o noutate absoluta in materie de inlocuire a asfaltului din curti, gradini, parcari auto. Imbina frumosul prin culoarea verde a gazonului, cu rezistenta foarte mare a ierbii la calcari repetate si cu greutati mari ale autoturismelor.
Suprafetele care utilizeaza acest gazon, sunt mai apropiate de natura, schimbul sanatos dintre elementele naturii reducand poluarea aproape total.
Pe acest gazon se pot organiza petreceri, picnicuri, jocuri sportive. Ingrijirea ierbii este usoara, iar daca se respecta instructiunile de montaj, care sunt foarte simple, rezultatul este deosebit.
Pentru gazon este importanta crearea microclimatului necesar, adica umiditatea solului, evaporarea si drenarea apei. La randul lui, gazonul permite producerea de oxigen, deci purificarea aerului.

DATE TEHNICE

Materialul pavajului- polietilena de inalta densitate, reciclabila, stabilizata UV.
Rezistenta la compresiune la temperatura constanta>375 KN/element (cca 150t/mp)
Rezistenta la compresiune la un ciclu termic de 24 de ore:
>270 KN/element la 80 grade Celsius
>270 KN/element la 120 grade Celsius
Suprafata structuri: Structura fagure cu module antialunecare.
Viteza de montaj: cca 30/40 mp/h
Dimensiuni in mm / bucata: 407.6x367x37 mm

Montarea pavajului are un dublu scop:
De a asigura rezistenta solului pe care este montat, putand fi solicitat de sarcini mari.
De a permite cresterea gazonului in conditiile cele mai bune.

Asigurarea rezistentei solului se face in urmatoarea ordine:

a) Stratul de rezistenta-fundatia-avand grosimea de 10-50m, are rolul de a prelua si suporta greutatea sarcinilor. Fundatia se executa folosind piatra sparta si material geotextil, pentru a preveni acumularile de apa. Apoi se pune un strat de balast nisipos, care se comprima prin tasare si intaritura de pietris.
b) Stratul de baza cu grosimea de 20-60 de mm are rolul de a asigura uniformitatea si planeitatea suprafetei. Se executa folosind sol fertil (pamant de flori).
c) Gratarul gazonului se amesteca pe amestecul de pamant de flori. Acesta are rolul de a prelua sarcinile care solicita gazonul, si de a proteja aceasta suprafata nou-montata.

Comentarii:

francu postat pe 19 Noiembrie 2010
intrebare
Cum se seamana gazonul si dupa cite zile rasare , incolteste , face cevasa fie verde ?"

ovidiu postat pe 02 August 2009
pavajul cu gazon
Buna ziua. Pare foarte interesanta ideea ta cu pavajul cu gazon si as vrea sa-mi montez si eu unde am accesul auto. Crezi ca ai putea sa-mi dai mai multe detalii despre materialele folosite si despre etapele de executie? Multumesc!

Ion Demetrescu postat pe 02 Iulie 2009
pavaj cu gazon
Articol interesant. Insuficienta informatie. Greseli tehnice in text, pacat...sugerez o SECTIUNE VERTICALA prin toate straturile.....si mai multe informatii legate de realizarea practica a acestui pavaj.......sunt direct interesat.....