Peste 100 de ani de mistrii!

V-ati intrebat vreodata cum ar fi sa faceti o lucrare de zidarie sau tencuiala fara o mistrie? Ar fi dificil sa va apucati de o asemenea lucrare. De asemenea, daca unealta folosita nu-si merita banii investiti, nu veti putea sa realizati un finisaj profesional. Presupun ca acelasi lucru i s-a intamplat si lui John Stine, un zidar din Marshalltown, Iowa, pe la 1890.
Mistrie
Nemultumit de calitatea mistriei sale, s-a dus la magazinul local de scule sa vada daca proprietarul, Dave Lennox, poate fabrica una mai buna. In timp ce Lennox adauga multe din sugestiile lui Stine la noua mistrie, a dat mistria spre refacere la doi dintre ucenicii sai - E.L. and J.C. Williams – care s-au alaturat proiectului.

Multumit de noua sa mistrie, Stine a aratat-o repede si altor zidari care imediat au recunoscut avantajele sale. Pentru a face fata cererilor zidarilor, fratii Williams si-au deschis propriul atelier unde au inceput sa produca mistrii pentru zidarie. A durat 12 ani pana cand afacerea a inceput cu adevarat sa mearga. La inceput, baietii erau concentrati asupra productiei si isi alocau prea putin timp pentru vanzari. Din fericire pentru ei, un expert in marketing a preluat o parte din datoriile firmei in 1905. Datorita finantarii aduse de el si a numeroaselor contacte, numele Marshalltown a fost raspandit in toata tara si Fabrica de mistrii Marshalltown a luat fiinta.

Nu exista fotografii ale mistriilor produse la inceputul anilor 1900. In acele vremuri, Marshalltown folosea grafica pentru cataloagele sale, fotografiile nu au fost folosite pana spre sfarsitul anilor ’20. Din fericire, dupa luni de cautari in arhiva, fabrica a gasit o fotografie a unei mistrii de finisat betonul din 1927. Dupa cum se vede, conceptul de baza nu s-a modificat prea mult in timp. In timp, numele brevetat de compania din Marshalltown „Proline”, a fost extins asupra uneltelor de mana folosite la zidarie. Acum ei ofera unelte de mana pentru gipscarton, tencuieli si pardoseli, cum ar fi:

   - In 1982, compania a patruns pe piata de consum prin introducerea unei linii de produse ieftine ”NU-PRIDE” constand in unelte ideale pentru uz casnic.
   - In 1992, a treia linie, ”Quality Line Tools” (QLT) a fost lansata pentru a oferi produse profesionale la preturi competitive.
   - In 1993, gama ”DuraSoft” a fost introdusa si rapid acceptata de catre industrie.
   - In 1998, gama ”PhermaShape” – superioara de la prima utilizare si pe toata durata vietii ei – a fost lansata.

 Grija fata de mediu, a facut compania sa opreasca productia uneltelor din bronz in favoarea celor din zinc, deoarece procesul de fabricatie al uneltelor din bronz producea foarte multi poluanti. Oricum, nu este cazul sa ne alarmam, produsele din bronz existente deja pe piata nu au nici un efect negativ asupra mediului inconjurator.

Este interesant sa aflam cum au fost folosite unele dintre uneltele lor in decursul istoriei; de exemplu, in timpul Primului Razboi Mondial, soldatii americani cantonati in Franta, au relatat ca zidarii care lucrau la constructia stadionului
Pershing de langa Paris, foloseau mistrii Marshalltown. Mistriile Marshalltown au fost folosite si la renovarea Statuii Libertatii si la construirea Barajului Hoover si Conductei Alaska.

Mult mai recent, uneltele lor au ajutat la refacerea  istoriei in Marea Britanie, prin reconstructia Teatrului Lumii al lui Shakespeare din Londra.

Produsele Marshalltown sunt disponibile peste tot in lume - Canada, Marea Britanie, Australia, Noua Zeealanda, Africa de Sud, Italia, Olanda, Arabia Saudita, Mexic.
Marshalltown va continua sa proiecteze, sa testeze si sa imbunatateasca uneltele, ei raman militanti pentru productia de unelte de mana de calitate si isi vor mentine bunele relatii de afaceri cu clientii lor. Aceste servicii excelente le-a dat posibilitatea sa produca si sa distribuie in intreaga lume unelte de mana de peste 100 de ani.
 

Comentarii:

dmcPMhzQlejGMDIh postat pe 25 Octombrie 2011
SauCeCfjachkfIkC
This does look promising. I'll keep cmiong back for more.

liviu postat pe 12 Octombrie 2010
gletiera nu mistrie
sunt de acord cu emil traim in romania in consecinta traim dupa stasuri... nu gasesti o gletiera de 40,48,doar de la 60 in sus si eu le-as da fabricantilor sa le foloseasca o zi intreaga si pe urma sa vedem ce spun

briza postat pe 28 Martie 2010
unelte profesionale
Dac la noi inca nu s-a nascut un meserias ca Dave Lennox care sa nu fie multumit de unealta sa si ceara alta. La noi "se poate si asa" nu am ajuns la 1900. Mai avem pana cand meseriasul roman (cu scoala nu calificat la locul de munca) sa se supere pe uneltele proaste de la magazinele de profil. Iar, daca exista si se supara, plateste din greu pt unelte bune aduse in tara de vre-o firma specializata. La noi nu se fabrica, e mai ieftin sa vinzi unelte proaste.

emil postat pe 06 Martie 2009
marshalltown
de ce nu a patruns si la noi unelte marshalltown?nici macar o gletiera de acest fel!la noi numa dimensiunea stas de 13 /28 cm segaseste si mai sunt alea de juma de metru(gletiere)pe cand gl.marsalltown sunt de foarte multe dimensiuni ,incepand de la dimensiuni mici (stucco venetiano),dimensiuni medii,dar mai ales dimensiuni mari(36,40 ,44,48,50 gletiera americana).la noi peste tot numa chinezarii si obsedantul stas 13 /28!