Planificarea sau spontaneitatea in gradina

Planurile depind in principal de marimea gradinii, insa si forma are un rol important. Este recomandabil sa faceti schite cu plantele pe care vreti sa le plantati si in ce loc, mai ales daca doriti sa plantati arbusti, tufe si pomi, deoarece aceste plante vor trai mult timp in gradina dumneavoastra.

 

Punctele de reper de la care trebuie sa plecati sunt: gazonul (deoarece necesita mult efort), aranjarea diferitelor carari sau a locurilor acoperite cu piatra, sau locul din curte. In functie de aranjamentul acestor puncte puteti planifica restul plantelor. Daca veti imparti corect plantele, in apropiere este bine sa fie cele mici, iar in departare cele mai inalte.

 

Ca sa aveti o gradina colorata tot timpul, trebuie sa aflati cand infloreste fiecare planta.  Exista plante vesnic verzi, care sunt frumoase si rezista bine iarna cum ar fi: bogatelul negru, pochivnicul, levantica, chiparosul, iedera. Vesnic verzi sunt si plantele bacifere, care ne lasa impresia ca ar inflori si iarna.

 

Gardurile verzi nu pot lipsi din nici o gradina. Pot fi puse in linie si tunse frumos, modelate, sau lasate sa creasca in mod natural. Acestea constituie un adapost pentru multe vietuitoare.

 

Ceea ce conteaza este ca gradina ne ajuta sa ne bucuram de viata indiferent de anotimp. Cand este frumos ne jucam pe iarba sau ne plimbam prin gradina, bucurandu-ne de mirosul si culoarea florilor. In afara de acestea, oricine are nevoie de un colt linistit unde sa se odihneasca sau de un umbrar unde sa petreaca serile de vara.

 

Nicoleta Oprea

Gradinamea.ro

februarie 2007