Plante pentru ziduri

plante cataratoareDin seria plantelor cataratoare mentionam Clematinele, plante erabaceae din familia Ranunculaceae, care, in marea lor majoritate, se comporta ca niste liane, adica au tendinta sa se catere cu o abilitate uimitoare, folosindu-se in acest scop de petiolul frunzelor lor. Exista 230 de specii si peste 400 de varietati de clematite pe toate continentele, cu exceptia Africii, fiind o planta tipica zonelor cu clima temperata. Toate soiurile de Clematis infloresc exploziv, conferind spatiului exterior un farmec aparte. Pentru a le "ajuta" sa se dezvolte puteti incolaci de-a lungul zidului sfori, pe care acestea se vor catara in voie.

Ca alternativa la plantele apartinand genului clematis, puteti alege iedera, (Hedera) - o planta care poate acoperi excelent un zid sau un perete, tesand de-a lungul si de-a latul acestora covoare dese de frunze. O singura planta va acoperi cu usurinta un panou de gard de 1,8 metri patrati, asa ca plantati-o exact in mijloc.

Daca aveti un zid vechi si doriti sa-i dati un aer romantic, plantati la baza lui macesi sau trandafiti cataratori cu flori simple. Acestia pun in valoare vechimea pietrelor si creeaza o atmosfera rustica fermecatoare. Dar nu numai plantele cataratoare pot imbraca frumos peretii de piatra - tufele de flori perene pot indepli si ele aceasta sarcina. De asemenea, Delphinium, floarea soarelui, floxul sau ierburile decorative de mari dimensiuni, cum sunt trestia de China sau iarba de Pampas, atenueaza raceala impersonala a unui perete.

Plantele stationare, cele care nici nu se catara, nici nu atarna de-a lungul peretilor pot constutui un decor atractiv pentru zidurile vechi, uscate si reci. Zidurile vechi prezinta avantajul de a fi bune gazde pentru muschi, pe care se pot dezvolta diverse plante cu flori mici si delicate, care nu au nevoie de mult spatiu pentru radacini, dar care se pot prinde datorita firisoarelor fine ale acestora.

Zidurile uscate (construite prin suprapunerea de pietre) pot adaposti si ele o varietate de plante, care pot fi puse in crapaturi odata cu inaltarea peretelui - cu o mana de pamant la radacina.

Zidurile prevazute cu nise, cum sunt cele folosite pentru terase, nu ridica probleme, pentru ca functioneaza ca niste jardiniere imobile, care pot fi lesne umplute cu plantele dorite. Este recomandat ca radacinile acestora sa nu fie prea mari sau prea puternice, pentru a nu cauza peretelui. Alegeti plantele joase, care tind sa formeze covoare dese, dar care nu acopera zidul in intregime - pentru a nu-i stirbi din farmec.

Plantele curgatoare, atarnatoare sau pletoase imblanzesc mai ales marginile rigide ale zidurilor. Din randul acestora mentionam petuniile sau muscatele curgatoare, care se potrivesc foarte bine cu zidurile noi, dar care necesita existenta unui pamant bogat la radacina; aubrieta, o planta cu aspect tarator, originara din Europa si Asia Mica, care  are nevoie de putina ingrijire si formeaza covoare florare spectaculoase. Aceasta se adapteaza foarte bine la conditiile austere ale peretilor de piatra. Pentru un plus de efect puteti combina plantele cu flori cu cele cu frunze - de exemplu printre aubriete puteti introduce cateva fire de iedera.  

Corina Dovinca
InCasa.ro