Plantele decorative si copii

Pentru ca in aproape orice casa exista cel putin o planta decorativa si cel putin un copil, este necesar sa cunoastem care plante pot fi daunatoare vietii copilului, fie prin parfum, spini sau fructe mici care pot fi inghitite.

            Pentru a putea recunoaste tipurile de plante toxice si periculoase va recomandam sa va faceti o lista cu denumirea lor si cu o descriere sumara a acestora, bifand bineinteles plantele pe care le aveti deja in locuinta.

 Informatiile le puteti obtine de la florarie sau din carti de specialitate, si cel mai simplu de pe internet. Astfel toate plantele fie ele otravitoare sau nu, trebuie tinute departe de copii, in sere in care sa nu intre usor, sau pe balcoane, ridicate la inaltime. Trebuie sa-i educati pe copii sa nu manance plantele, chiar daca unele au gust bun si inofensiv ca trifoiul si de asemenea sa nu se joace cu frunzele sau florile lor, pentru a nu se intepa si intoxica. De asemenea sa nu traga de frunzele care atarna ale plantelelor asezate la inaltime pentru a nu se accidenta cu ghiveciul plin de pamant.

            Daca sunteti pasionat de gradinarit atunci trebuie sa depozitati cu grija toate materialele pentru gradinarit, insecticidele, ingrasemintele, uneltele de gradinarit etc. De asemenea nu lasati ghivecele sau sacii cu pamant fertilizat si pietricele la indemana copiilor pentru a nu se servi din ele. De asemenea incetul cu incetul le puteti explica copiilor diferentele intre plante, ajungand in cele din urma sa-i invatati sa le deosebeasca si sa se fereasca de cele otravitoare.         

In aproape toate cartile legate de dezvoltarea copilului in primii ani, la capitolul despre prevenirea accidentelor veti gasi o lista cu cele mai periculoase plante din casa si gradina atat pentru copil cat si pentru persoanele adulte.

begonia 

Begonia

  

ciclama 

 ciclama 

  

crini

Crini

            Printre plantele de camera periculoase se numara ciclama Flamingo, Azaleea (Rododendron), filodendronul ( toate speciile, si cele cu frunza rotunda, de sageata si cele cu frunza despicata), Caladium, craciunita ( Poisenttia), leandrul ( nerium oleander), cala ( Zantedeschia), limba soacrei (Dieffenbachia), eucaliptul (eucalyptus globulus), pinul budistilor sau bonsaiul (poddocarpus Macrophyllus), avocado (persea americana),  asparagus plumosus, crinul (Lilium), orhideea si begonia. Acestea sunt foarte toxice. Alte plante care trebuiesc evitate in locuinta sunt palmierul Yukka si toti cactusii ( coroana de spini- euphorbia milii splendens, coada sobolanului sau cactus atarnator- aporocactus flagelliformis, cactusul coloana- cereus peruvianus, urechi de iepure- Cactus microdasys, agave americane- Century Plant.

caladium 

caladium

 

iedera 

iedera

   

Si iedera ornamentala (hedera) fie ea englezeasca, nemteasca este la fel de toxica ca si cea din gradina. Stim ca multi prefera de sarbatori sa atarne crengute de vasc alb in casa, dar bobitele acestuia sunt foarte periculoase.

Foarte periculoase sunt si fructele buchetului coral (Solanum pseudocapsicum), una din cele mai dese cauze de otravire.

 Daca exista suspiciunea unei otraviri, se va consulta imediat medicul de familie sau pediatru. Nu uitati sa dati amanunte despre denumirea plantei, descrierea ei amanuntita, precum si despre cantitatea ingerata de persoana accidentata. Daca ajungeti la urgenta e bine sa aveti cu dumneavoastra si o bucata din planta respectiva pentru a o arata medicului si pentru a o identifica corect in cazul in care nu va pricepeti la plante otravitoare.

 Daca exista suspiciunea unei otraviri, se va consulta imediat medicul de familie sau pediatru. Nu uitati sa dati amanunte despre denumirea plantei, descrierea ei amanuntita, precum si despre cantitatea ingerata de persoana accidentata. Daca ajungeti la urgenta e bine sa aveti cu dumneavoastra si o bucata din planta respectiva pentru a o arata medicului si pentru a o identifica corect in cazul in care nu va pricepeti la plante otravitoare.
violeta       feriga         ficus

 violeta africana

 feriga

 ficus

            Pentru a evita astfel de cazuri cumparati si puneti in camera copiilor sau in interiorul casei doar plante inofensive de genul violetelor africane (Saintpaulia) de toate culorile, ferigile de camera (Nephrolepis), Crassula (plante cu frunze carnoase si suculente, fara spini) si ficusul ( Rubber trea). Restul plantelor aranjati-le cu grija pe terase, balcoane sau in sere speciale in care accesul sa fie restrictionat in cazul copiilor si animalelor de companie.

www.incasa.ro

4 februarie 2007

Altheate 

 

Comentarii:

ymWUenggwdg postat pe 17 Iulie 2012
zZcvRSdWbNMMzPJOg
: C'est de l'humour au 17e degre9, ou aviez-vous trop bu ?Nous ne nous sommes ptonuart jamais contredits, et n'ai pas souvenir d'avoir en aucune manie8re critique9 vos longues e9lucubrations personnelles. Peut-eatre vous cherchez-vous une cause de querelle ?D'une part, j'aimerais savoir pourquoi je serais interdit de jeu tant que vous n'avez pas trouve9.D'autre part, vous ne manquez pas d'air e0 m'accuser de moi je (!!!) alors que, contrairement e0 vous, je ne parle jamais de moi, et ponds environ trois fois moins de messages que vous (et encore, je suis gentil). Si vous associez l'usage (grammaticalement ne9cessaire !) de la premie8re personne du singulier avec l'e9gocentrisme du moi, je , vous avez un proble8me. Et je laisse de cf4te9 l'hf4pital qui se moque de la charite9, car pour ce qui est tout centrer sur soi , vous ne manquez pas de culot (qui plus est, vous ne vous moquez meame pas de la charite9, en l'occurrence, vu que votre accusation e0 mon e9gard est grotesque).Oui, quand j'e9cris, j'e9cris e0 la premie8re personne du singulier, car jusqu'e0 preuve du contraire c'est la re8gle de conjugaison qui s'applique dans ce cas. Point barre.