Pozitionarea echipamentelor high tech

Alegerea locului pentru amplasarea sistemului audio sau a televizorului este la fel de importanta ca si alegerea echipamentului in sine. Aproape in fiecare locuinta se afla astfel de echipamanete, pornind de la cel mai mic CD-player cu mini-boxe si ajungând la televizoare de dimensiuni mari (date de diagonala, in principiu) si caracteristici ultra high-tech cum sunt cele HDTV (high-definition TV) - aspect slim, rezolutie ridicata (pornind de la 1280 pixeli), ecran LCD sau plasma, iesire audio Dolby Surround, video HDVI, rate de contrast  foarte ridicate 1:3000-10.000, etc.

Odata ce te-ai decis unde vei plasa televizorul si sistemul stereo, va trebui sa alegi modul de depozitare si expunere. Multe livinguri oferã un modul pentru televizoare, cu unitati separate, de sine statatoare, atat pentru video sau pentru DVD playere, cat si pentru sistemele audio.

High TechAlege acel echipament care corespunde stilului si decoratiunilor din casa: daca locuinta ta se inscrie in clasa high-tech modern poti transforma stilul de viata intr-o virtute a echipamentului pentru ascultare si vizionare. Pentru locuinte decorate in stil traditional, insa, un sistem supraincarcat de aparaturi hight-tech poate strica atmosfera, astfel incat ascunderea totala a echipamentul reprezinta cea mai buna solutie.

Inainte de a cumpara dispozitive de stocare pentru sistemele tale audio, gandeste-te cum le vei folosi si daca exista acces corespunzator la acestea. Cheia unei satisfactii depline de pe urma sistemului este pozitionarea boxelor, astfel incat sa obtii cea mai buna calitatea a sunetului. Aceasta depinde in mare masura de forma camerei si de tipul si marimea satelitilor - unii sunt proiectati sa fie asezati pe podea, altii pe rafturi suport amplasate pe pereti.

Cea mai eficienta pozitionarea a satelitilor este pe podea sau pe perete, in diferite colturi ale camerei. Aici sunetul este reflectat si, cu cat satelitul se afla la o distanta mai mica fata de coltul camerei, cu atat intensitatea sunetului este mai mare. Intr-o camera mica, satelitii sunt deseori prea apropiati de locul in care stam, astfel incat este aproape imposibil sa avem o muzica de fundal, fara ca aceasta sa deranjeze discutiile cu persoanele din jur. In acest caz, este recomandat ca satelitii sa fie asezati pe un mic suport fixat de perete.

Sistemele audio mai sofisticate ofera instructiuni detaliate legate de modul de ampalsare a satelitilor. Acestea sunt rezultatul unor teste de ascultare complexe ale designer-ilor, astfel incat este indicat sa tii cont de ele.

Covoarele, perdelele, uneori chiar si mobila, pot afecta calitatea sunetului din sateliti, prin infundarea acestuia, in timp ce peretii si podelele goale reflecta sunetul, amplificandu-l si facandu-l mult mai clar.

Cat priveste televizorul, pozitionarea acestuia trebuie sa se faca astfel incat sa poti vedea cu usurinta intreg ecranul. Vizionarea televizorului ar trebui sa fie realizata din cele mai confortabile pozitii din living, dar fara a domina camera. Poti indeplini ambele conditii prin plasarea acestuia pe un carucior mobil sau prin amplasarea lui intr-un raft cu usi de inchidere. Oricum l-ai gazdui, asigura-te sa fie pozitionat pe un suport sau pe o suprafata care sa il tina departe de podea.

Atat pentru crearea unei ambiante placute, cat si pentru o calitate superioara a imaginilor vizionate este esentiala iluminarea camerei. Astfel, ar fi de preferat sa instalezi un sistem de control al luminii in camera cu aparatura multimedia. O sugestie ar fi existenta unui variator de tensiune, care sa poate fi actionat prin intermediul unei telecomenzi.

www.incasa.ro
02.04.2008