Rolul decoratorului de interioare

O locuinta trebuie sa fie un spatiu cat mai placut, care sa raspunda atat dorintelor de intimitate ale locatarilor sai cat si cerintelor de reprezentare sociala ale acestora.
Ce putem face, prin urmare, pentru a organiza spatiul casei, astfel incat sa folosim la maxim potentialul acesteia, dar si sa cream o atmosfera cat mai placuta si mai intima?

Toata lumea stie ca o locuinta este proiectata de un arhitect. Dar cel ce si-a construit o casa stie ca, pe langa munca unui arhitect, trebuie sa se tina cont si de munca altor proiectanti de specialitate.
In randul proiectantilor de specialitate se incadreaza decoratorul de interioare, care amenajeaza spatiile interioare ale locuintelor.

Amenajarea interiorului incepe chiar odata cu proiectarea casei.
Generalizand, putem spune ca decoratorul de interior mobileaza spatiile, alege finisajele, culorile si materialele, face propuneri pentru iluminarea locuintei, iar, daca este necesar, remodeleaza partiul (impartirea) acesteia. Desigur, atributiile sale se pot extinde si la alte activitati.

Cum lucreaza un decorator de interioare ?
Pe langa procesul de proiectare, este importanta si respectarea succesiunii operatiilor. Primul pas este relevarea casei sau locuintei si cunoasterea exigentelor celui ce va folosi constructia. In faza schitelor de amenajare se clarifica exigentele functionale sau altfel spus, cerintele legate de modul de folosire a locuintei.Odata cu clarificarea cerintelor functionale, decoratorul de interioare trebuie sa prezinte proiectul viitoarei locuinte si sa conceapa stilul acesteia. In urmatoarea etapa decoratorul alege materialele si obiectele necesare pentru a rezulta in final un ansamblu armonios, corespunzator imaginii dorite.
In consecinta, urmeaza executia. Pe parcursul acesteia, in timpul muncii de santier, ideal este ca decoratorul sa supravegheze lucrarile. In urma acestei succinte enumerari, se poate constata cat de diversa este activitatea decoratorului de interioare.

Sursa: casasibiroul.ro

Comentarii:

RFoufRDTntACJ postat pe 17 Iulie 2012
sKbBNDhbNMspyiuIQXv
Adevarul este ca e greu sa faci design in Romania. Greu, dar nu imospibil. Sunt de acord ca pretul serviciilor de design pare mare initial, insa toti clientii cu care am lucrat, in urma colaborarii, au recunoscut ca economia facuta datorita lucrului cu designer, ajunge sa fie de pana la 3 ori pretul platit pentru proiectul de design interior. Am avut situatii in care anumiti clienti au renuntat la proiectul de design interior si s-au intors la noi dupa cateva luni, sa facem ceva, sa corectam aberatiile facute in urma respectarii parerilor diferitor persoane mai mult sau mai putn calificate. Va zic un caz concret. Niste clienti, au veni la noi in urma cu un an si ceva. Am facut o oferta de design undeva in jur de 8000 EUR pentru o casa cu o suprafata utila de aproape 500 mp. Atunci, clientii au refuzat oferta fara a sta prea mult pe ganduri. Dupa aproximativ 7-8 luni, au venit inapoi si ne-au spus ca au o problema. Au amenajat casa dupa indicatiile unui distribuitor de vopsele si nu le place. Am mers pana la casa si am ramas muti. In viata mea nu am vazut o casa care sa poata servi drept showroom pentru toate tehnicile decorative din oferta respectivului distribuitor. Deci oamenii astia chiar aveau nevoie de designer. Ei nu aveau cea mai vaga idee despre cum sa-si amenajeze casa, insa nu erau dispusi sa investeasca 2-3% din bugetul de amenajare, pentru proiectul de design. Cel putin initial, nu erau dispusi. Vreau sa va spun ca pentru "showcase-ul" de tehnici decorative si culori au platit 14000 Eur. Bani aruncati pe fereastra, fara sa mai punem costurile legate de indepartarea acestor aberatii. Acesta este intr-adevar un exemplu extrem, insa va asigur, cat se poate de real. Acum, privitor la cele cateva ore petrecute de designer in fata calculatorului, pentru care se cer mii de euro, va asigur ca un designer responsabil nu se incadreaza in acest tipar. In primul rand, inainte de a incepe proiectul pe calculator, designerul contureaza un concept pe hartie, cauta toate materialele si elementele componente ale viitorului spatiu, pentru a corespunde conceptului. Cele cateva ore petrecute in fata monitorului, se transforma in cateva zeci de ore. Pentru un apartament de 2 camere, proiectarea pe calculator dureaza minim 50 de ore lucru efectiv pe calculator, plus cel putin inca atat, timp rezervat randarilor fotorealiste. La aceste ore, se adauga perioada de documentare si de elaborare a conceptului. Daca este sa intram in detalii, pentru a putea elabora un concept de calitate, un designer trebuie sa aiba anumite calitati, printre care se numara talentul, cunostintele de specialitate si experienta acumulata de-a lungul timpului. Din pucntul meu de vedere, un designer adevarat, isi asuma intreaga responsabilitate si isi da tot concursul pentru reusita proiectului. Designerii la care va referiti sunt probabil, aceia care se rezuma la niste imagini bine generate pe calculator.