Scaunul lui Eames

scaunul lui eamesScaunul fotoliu si scaunul otoman, de fapt ansamblul pe care il formeaza cele doua piese, a fost realizat in anul 1956, de catre Charles si Ray Eames, pentru compania de mobila Herman Miller. A fost primul scaun pe care cei doi Eames l-au proiectat pentru o clientela exclusivista. Piesele au fost  executate din placaj presat si din piele. Exemplare din aceste obiecte de mobilier sunt expuse in colectia permanenta a Muzeului de Arta Moderna din New York.

Scaunul lui Eames este compus din trei foi de placaj curbate. In tehnica moderna de productie, foile sunt alcatuite din sapte straturi subtiri de furnir din lemn, lipite impreuna si modelate la cald, sub presiune. Aceasta tehnica diferentiaza noul scaun de cel original (vintage), la care s-a folosit placaj din lemn brazilian de trandafir, iar bucatile erau formate din cinci straturi. De asemenea, diferenta intre primele seturi de scaune si cele noi consta in faptul ca distantierele dintre cotoarele de aluminiu si panourile de lemn au fost initial din cauciuc, pentru ca mai apoi sa fie folosite rondele din plastic dur. Scaunele lui Eames au fost confectionate de-a lungul timpului din diferite materiale.

Piesa lui Eames a fost prezentata pentru prima oara in anul 1956, la emisiunea Arlenei Francis - Home, de pe canalul de televiziune NBC, devenind emblematica pentru designul modern. Imediat dupa aceasta, Herman Miller a lansat o campanie publicitara care a tinut sa sublinieze versatilitatea acestei piese de mobilier. De la introducerea sa, scaunul fotoliu a fost produs si comercializant neincetat in America, de catre compania lui Miller. Mai tarziu, compania Vitra a inceput sa-l produca pentru piata din Europa. Piata europena si cea chinezeasca de mobilier a fost invadata ulterior de copii ale acestui scaun, unele fiind imitatii integrale, in timp ce altele contineau numai cateva influente ale originalului. Una dintre cele mai notabile companii imitatoare a fost Plycraft Company, care nu mai exista in prezent. In orice caz, Herman Miller si Vitra sunt singurele companii care produc aceste piese cu numele lui Eames atasat.

Interesul populatiei pentru scaunul fotoliu si scaunul otoman se datoreaza mai cu seama designului sau clasic, gratie caruia a fost produs continuu de la lansare. In afara de stilul deosebit, scaunul este si foarte confortabil - o combinatie mai rar intalnita in designul modern.

Photo: businessweek.com

Corina Dovinca
InCasa.ro