Schimbarea locuintei - adaptarea rapida a copiilor

mutare mobilaMutarea dintr-o locuinta in alta reprezinta o mare schimbare atat pentru cei mari cat si pentru cei mai tineri membri ai familiei: copiii. Pana la varsta de 5 ani acestora le este mult mai usor sa se desprinda de vechea locuinta si de tot ceea ce era legat de ea: locul de joaca, zona cunoscuta sau - cel mai important - prietenii si vecinii cu care obisnuiau sa petreaca timpul.

Cu toate acestea este important sa ii acordam copilului nostru cat mai multa atentie, deoarece schimbarea locului si a tot ceea ce reprezenta “acasa” pentru el, il poate agita in primele nopti si il poate face sa se simta nesigur.

Explicarea motivului (din timp pentru) care am decis sa ne schimbam locuinta poate fi primul pas pe care il putem face pentru ca cel mic sa inteleaga ca nu se intampla nimic rau, dimpotriva. Avand in vedere ca cei mici sunt de regula curiosi si inspecteaza numaidecat fiecare coltisor acestia se vor adapta foarte repede cu noua atmosfera.

O eventuala vizita impreuna cu copilul in noua locuinta sau cel putin in noile imprejurimi poate fi un al doilea pas spre o adaptare mai rapida si fara probleme. Cel mic va fi cu siguranta incantat de incaperea in care va fi amenajata special pentru el, mai ales daca ii explicati cu aproximatie unde va fi asezata fiecare piesa de mobilier, astfel incat sa-si poata imagina cum va arata de atunci incolo universul copilariei lui. Ar fi foarte bine sa vizitati si noul loc de joaca, eventual bazinul de inot din apropiere sau noua gradinita sau scoala daca este cazul.

Iata ce “trucuri” va mai propunem noi pentru ca mutatul intr-o alta locuinta sa decurga asa cum va doriti:

Petrecerea de ramas bun: cu toate ca nu prea exista motive de bucurie sau de sarbatoare, copiilor le face bine sa-si ia ramas bun de la prietenii lor, de la vecinii de aceeasi varsta cu care au crescut, deoarece asa simt si ei ca trebuie sa incheie un capitol din viata si sa inceapa unul nou.

Mentinerea legaturilor este de asemenea foarte importanta. Daca ne mutam dintr-o zona in alta sau poate chiar intr-un alt oras nu inseamna ca trebuie sa-i uitam pe oamenii dragi cu care am impartasit impreuna cu copiii nostri momente minunate.

Indiferent ca impachetam sau despachetam important este sa-i implicam si pe cei mici. Intr-o cutie de carton ei isi pot aranja cartile de colorat si culorile sau acuarelele, in alta jucariile si ursuletii din plus… Astfel copiii vor invata ce inseamna o responsabilitate, iar in plus se vor simti utili.

Odata ajunsi in noua locuinta, lasam totul si ne apucam de amenajarea camerei micutului pentru ca acesta sa se obisnuiasca mai repede si sa aiba de la bun inceput locul lui.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro