Sfaturi pentru cum sa NU ne organizam lucrurile

Normal, in casele in care locuiesc familii numeroase, mai ales, o problema serioasa o reprezinta dezordinea. Si nu atat dezordinea, cat mai ales faptul ca nu se poate gasi un lucru atunci cand e nevoie. Putem sa investim in cosuri frumoase de rachita, in dulapuri cu design inovativ, cutii, etc. Uneori, lucrurile se pierd.

Iata cateva sfaturi pentru cum sa evitati aceste intamplari nefericite, asadar, 10 sfaturi despre cum sa NU actionam atunci cand ne apucam sa facem putina ordine prin lucruri.

1. Nu va faceti probleme daca nu puteti acorda mai mult timp ''organizarii''. Cel mai important lucru este sa incepeti cate putin, de la 15 minute, pana la cate o ora, zilnic.
2. Nu confundati curatenia cu ordonarea lucrurilor. Cand facem curatenie, mai mult facem dezordine, pentru ca in efortul de a dezinfecta suprafetele din casa, dam la o parte totul - hartiile de pe birou le punem la intamplare in vreun sertar, fara sa le sortam, vasele sau aparatele electrocasnice le punem in dulapuri, in loc sa le asezam pe fiecare la locul sau, etc.). Cel mai bine este ca fiecare lucru / obiect / aparat (de orice fel) sa fie asezat la locul sau imediat dupa folosire. Numai in acest fel, organizarea spatiului va deveni floare la ureche.
3. Nu ''limitati'' utilizarea unui obiect, folosindu-l intr-un singur mod. De exemplu, in cutia de pantofi de pe hol pot fi bagate si periile si crema de pantofi, precum si o carpa pentru a sterge praful. Un dulap de hol poate, de asemenea, sa aiba mai multe intrebuintari (depozitarea pantofilor, a ziarelor vechi, etc.). Daca aveti rafturi mari, compartimentati-l, punanat obiectele mai mici in cutii separate.
4. Nu va temeti sa depozitati separat unele obiecte. Un set de vase, de exemplu: desi toate obiectele au fost cumparate odata, nu este absolut obligatoriu sa le asezati pe toate la un loc, daca nu aveti destul spatiu.
5. Nu va aranjati cd-urile si dvd-urile in suporturi speciale, cu un numar limitat de locuri. Cand colectia se va mari, cd-urile isi vor gasi loc tot pe birou sau prin sufragerie. In shimb, o idee buna este sa le aranjati in biblioteca sau pe rafturi, la fel cum procedati cu cartile
6. Cand vine vorba de organizarea lucrurilor in camera copilului, nu ii asezati jucariile in cutii cu capac. Desi pare o idee buna, copiilor le va fi mai greu sa isi stranga singuri jucariile. De obicei ei arunca pur si simplu jicariile cu care nu se mai joaca, nu se opresc sa faca asta cu grija. Fiecare cutie trebuie sa aiba o destinatie precisa (jucariile intr-o parte, cartile de colorat in alta, etc.).