Sfaturi pentru cumpararea antichitatilor

Pentru cei pasionati de antichitati, fie experti sau cei aflati la primele achizitii, se deschide o lume cu adevarat fascinanta, cu reguli, preturi, valori si personalitati proprii. Magazinele ofera piese diverse, mai bine sau mai putin bine pastrate, la preturi care sunt fie ridicole, fie ametitoare. Toti cei care se pricep pari initiati intr-o stiinta secreta, aproape de neinteles, povestind despre chilipiruri, stiluri, materiale si artisti care la inceput nu va vor spune nimic. Si aici este nevoie de timp si rabdare, dar si de cateva sfaturi pentru inceput. Exista mai multe trucuri si idei care va vor ajuta sa gasiti acele piese de mobilier care sa aduca in locuinta atmosfera deceniilor sau chiar secolelor trecute, oferindu-va placerea unei intoarceri in timp. Mobila veche nu este doar - potrivit multora - mai buna ci si mai eleganta, aratandu-le vizitatorilor ca va pasa de felul in care sunteti privit si ca aveti nevoie de stil pentru a va simti bine. Iar termenul de "antichitati" nu trebuie sa insemne vechimi de mii de ani, ci este o simpla conventie lingvistica pentru a defini tot ceea ce este vechi. mobila veche

 

In primul rand antichitatile trebuie sa fie vechi. Acest truism este adesea trecut cu vederea de multi amatori, care ezita din cauza pretului sa achizitioneze piese importante. Specialistii spun ca pentru ca o piesa sa poata fi considerata veche trebuie sa aiba cel putin 100 de ani. Dar si obiectele mai noi (limita minima fiind de cel putin 50 de ani) nu trebuie trecute cu vederea pentru o eventuala achizitie. In afara de vechimea obiectului conteaza si utilitatea sau frumusetea si finetea executiei. Se poate spune ca o piesa veche de calitate trebuie sa aiba cel putin jumatate de secol si o executie deosebita pentru a se alatura colectiei.

 

Exista mai multe detalii pe care trebuie sa le luati in consideratie atunci cand cautati piese rare. In primul rand este aspectul general, apoi functionalitatea. Trebuie sa evaluati daca este nevoie de lucrari de restaurare, daca ati gasit ceea ce cautati, cum ati putea integra piesa in colectie, cat de bune este pretul. Cele mai bune antichitati se gasesc in galeriile specializate, majoritatea functionand in regim de consignatie, dar le mai puteti gasi prin anunturile din presa sau, oricat de banal ar parea, in piete si targuri, amestecate printre obiecte fara valoare.

Inainte de a cumpara, indiferent de unde, cereti cat mai multe informatii. Intrebati cat de veche este piesa, care este povestea ei, daca a mai fost reparata (mai ales in cazul pieselor cu mecanisme), daca face parte dintr-o serie. Orice informatie se va dovedi utila in timp.  

In cazul mobilierului, in afara de aspectul general si soliditate trebuie sa aveti in vedere cat a mai ramas din piesa originala. In timp, pe masura ce mobilierul s-a degradat, este posibil ca parti din el sa fi fost inlocuit cu bucati mai recente. Astfel de modificari, chair daca cel putin teoretic prelungesc viata mobilei, ii scad drastic valoarea mai ales pentru colectionarii de top care doresc doar piese originale. Chiar si un singur surub schimbat ar putea sa transforme un dulap deosebit intr-o piesa de duzina, asa ca aveti grija si decideti-va ce anume va doriti. Daca doriti sa cumparati o masa sau niste scaune vechi pentru a aduce un plus de caldura si stil in locuinta trebuie sa aveti in vedere rezistenta acestora, aspectul general si mai ales pretul. Daca nu sunteti un colectionar impatimit nu are rost sa renuntati la mobilierul clasic pentru defecte ce pot fi cu usurinta ascunse.

Daca ati gasit o piesa care va place foarte mult, dar nu o puteti pune acolo unde ar trebui, gasiti-i o alta intrebuintare.

Sfaturi pentru intretinerea si curatarea antichitatilor

Pentru a curata cu usurinta obiectele din cupru un truc foarCuratarea arameite simplu este sa le stergeti cu o jumatate de lamaie inmuiata in putina sare. Clatiti cu apa calda si lustruiti cu o carpa curata si moale.

Sticlele vechi si murdare pot fi curatate, mai ales in cazul petelor dificile, cu apa, frecand zona patata cu putin nisip, dar foarte usor, pentru a nu zgaria sticla. Pentru alama folositi o carpa moale si o solutie de otet de vin, sare si faina. Dupa uscare, clatiti cu apa fierbinte. Pentru a reda stralucirea paharelor din sticla sau cristal spalati-le cu grija in apa calda cu un detergent usor pentru vase. Adaugati o picatura de otet in apa de clatire.

In cazul mobilierului ar fi mai bine sa apelati la experti in restaurari, dar si dv puteti face cateva mici operatiuni de intretinere fara nici un risc. Verificarea sertarelor

Verificati intotdeauna sertarele, pentru a nu avea surpriza neplacuta ca acestea sa nu se deschida sau sa fie rupte. Suruburile prea stranse, care au inceput sa crape lemnul, pot fi slabite daca puneti putin peroxid pe ele si asteptati cateva minute. Cele prea libere pot fi scoase, varful va fi acoperit cu o bucatica de sarma si puse din nou.