Siguranta si orientare cu ajutorul luminii

iluminare gradinaNimanui nu-i place sa fie in intuneric. Atunci cand hotarati sa amenajati gradina sau spatiul verde de afara, iluminatul bine ales nu reprezinta doar o podoaba frumoasa. Ochiul este cea mai importanta legatura cu mediul inconjurator. Mai mult de trei sferturi din creierul nostru se ocupa de procesarea semnalelor optice. In intuneric sau intr-o atmosfera obscura ne simtim nesiguri, neputinciosi, ne temem de necunoscut. In schimb, lumina reprezinta factorul cheie al bunei noastre dispozitii. Acest lucru este valabil atat in cazul incaperilor, cat si in cazul teraselor, portiunilor din imprejurul casei, gradinilor.

Daca mai demult iluminatul exterior se limita la un bec solitar atarnat in fata usii, in zilele noastre este foarte practic insa si la moda ca zonele din curte, cararile, curtea din spatele casei, terasa, gradina sa fie luminate.
 
O iluminare buna in fata portii si chiar si in gradina reprezinta o carte de vizita foarte buna, care indeplineste o sumedenie de functii, care sunt foarte importante cand este vorba de amenajare: lumina reda orientarea si diminueaza riscurile eventualelor accidente. Oaspetii se lasa condusi de lumina si ajung acolo unde trebuie fara a fi nevoiti sa bajbaie sau sa se rataceasca pe intuneric.

Un concept in ceea ce priveste iluminatul zonei exterioare a casei incepe cu intrarile principale (poarta, usa, usa de la garaj, etc.). In acest sens o adresa luminata spune multe despre proprietar si este extrem de important. De exemplu, daca tablita cu numarul casei, cea cu numele sau chiar si soneria sunt puse in evidenta cu ajutorul luminii, in cazul diferitelor urgente salvarea poate ajunge mult mai repede acolo unde este nevoie, in loc sa piarda timpul cautand o adresa. De asemenea, pietonii si soferii gasesc astfel mult mai repede caile de acces in locuinta. Atunci cand veti alege diferitele corpuri de iluminat trebuie sa aveti in vedere faptul ca acestea trebuie sa ajute, ca trebuie sa le indice calea trecatorilor, nu sa ii orbeasca. Aceasta indicatie suna relativ banal, insa aceste simple masuri de iluminare sunt de multe ori prost gandite. In plus, tehnica avansata ne da posibilitatea sa optam pentru lucruri de calitate, care sa nu ne dea batai mari de cap cand este vorba de instalarea lor.

Spre exemplu, LED-urile au nevoie de foarte putin curent si sunt foarte practice. In plus, exista anumite LED-uri speciale care se incarca de la lumina solara. Cele mai simple corpuri de iluminat care se aseaza in iarba sau se infig in pamant se gasesc la supermarket-urile de pretutindeni. Cu toate acestea multe firme producatoare nu isi respecta promisiunile fata de clienti. De aceea este bine sa cumparati produse de calitate, care sa aiba garantii si care sa va multumeasca asteptarile. Exista corpuri de iluminat mult mai complexe, dar desigur si mult mai dificil de instalat. Acestea necesita prize si cabluri, care sa fie ingropate aproximativ 60 cm sub pamant.

Atunci cand alegeti sursele de iluminat pentru zonele exterioare ale proprietatii factorul determinant ramane la urma urmei tot partea financiara. De la iluminatul simplu cu ajutorul spot-urilor de pe terasa pana la iluminatul colorat al mini-cascadei sau al fantanii arteziene din gradina totul este posibil. Este recomandat sa achizitionati toate corpurile de iluminat de la aceeasi firma, astfel in caz de deteriorare sa puteti sa le schimbati cu altele identice, deoarece conteaza foarte mult partea tehnica, insa nici design-ul nu trebuie neglijat.

InCasa.ro