Iluminatul in gradina

In ultimii ani, popularitatea iluminatului in gradini a crescut spectaculos. Instalarea unor surse de iluminat in gradina ne atrage sa admiram mai mult peisajul, sa petrecem mai mult timp in aer liber, aproape de casa si sa uitam macar pentru o vreme de betoanele din oras.

Tipuri de iluminat in imagini
Pentru gradini exista doua tipuri de iluminat-cu lumina difuza sau cu spoturi. Lumina difuza este raspandita pe o arie mai larga si scade in intensitate spre margini. In cazul iluminarii cu spot (lumina focalizata) fasciculul este concentrat pe o suprafata limitata. Acest tip de lumina produce un fascicul care evidentiaza o anumita planta sau un grup de plante. Efectul de lumina se datoreaza tipului de bec sau a unui abajur care limiteaza fasciculul intr-un abajur. Pentru o lumina de fundal, sursa luminoasa se plaseaza in spatele unui copac, al unei bolti sau al unui accesoriu din gradina. Astfel, obiectul este scos in relief, iesind in evidenta clar, drept un contur proiectat pe un fundal luminat.

Iluminatul de jos in sus se realizeaza plasand sursa de lumina la nivelul solului, focalizata in sus, spre grupul de plante sau accesoriu. Incercati sa ascundeti sursa de lumina (lampa) sub obiectele care vrreti sa fie puse in valoare. Pentru iluminarea standard de jos in sus, distanta pana la accesoriul ales trebuie sa fie egala cu inaltimea lui. Pentru un efect mai spectaculos, plasati sursa de lumina la jumatatea acestei distante.

Iluminatul de sus in jos se obtine cu ajutorul unei surse de lumina difuze sau spot fixate direct sau oblic, deasupra zonei sau accesoriului. Lampile se pot monta fie pe zid, astfel incat sursa de lumina sa fie directionata spre terasa, fie spotul il suspendati deasupra unui brad.
Cu siguranta, pentru a va creea singuri toate aceste jocuri de lumini care nu sunt doar de efect, dar si utile, exista niste regului stricte ce trebuie intocmai urmate.

Pentru a obtine efectul dorit, va recomandam sa consultati un specialist sau, daca doriti sa fiti proprii artizani ai gradinii dumneavoastre, va recomandam sa cititi äExpert in amenajarea propriei gradini".

Sursa: casasibiroul.ro

Comentarii:

Marius Cucuruz postat pe 24 Iunie 2010
echipamente iluminat gradini si sere
Ne puteti ajuta cu furnizori si distribuitori de echipamente de iluminat pt sere? Multam!