Siropurile medicinale ale Dorinei Mateescu, din Negresti

siropurile medicinaleDorina Mateescu are 63 de ani si locuieste in comuna argeseana Beleti-Negresti. Principala ocupatie pe care femeia o are dupa ce a iesit la pensie consta in prepararea diferitelor siropuri medicinale din plante naturale, mai exact din flora spontana de prin partile locului.

Dorina Mateescu stie sa foloseasca in scopuri medicale pana si plante ce altora li se pot parea daca nu dezgustatoare in orice caz inutile. De pilda, dintr-o planta ce creste din gunoiul de grajd uscat la soare, planta numita "urichelnita", se poate realiza o excelenta doctorie contra otitei. Mai exact, fructele urichelnitei se fierb pana cand apa devine galbuie, apoi se storc pe o bucata de vata. Dupa ce se raceste, se aplica pe urechea suferinda.

Dorina Mateescu are sfaturi utile si pentru cei care doresc sa prepare sirop din amestec de muguri cu patlagina. Ultima trebuie scoasa cu tot cu radacina, iar in caz ca patlagina nu e de gasit, se poate utiliza urzica. Femeia are un leac natural si contra deranjului stomacal. Se curata pielea de pe pipota de animal, se spala bine si se usuca pana se poate face pulbere la rasnita de cafea. Se consuma in amestec cu un lichid dulce.

In prezent, Dorina Mateescu este apreciata de toti locuitorii comunei Beleti-Negresti pentru valoarea si eficienta siropurilor sale. Oamenii prefera sa foloseasca produsele naturale ale femeii decat medicamentele medicinii alopate, cel putin atunci cand afectiunile lor le permit aceasta alegere.

***

Unul dintre produsele pentru care Dorina Mateescu este renumita in zona e siropul de mugur de brad. Acesta este indicat mai ales celor cu probleme respiratorii fiind eficient contra tusei si guturaiului. Mugurii se culeg in lunile aprilie-mai, iar din 5-6 kg adunate ies in jur de 6 litri de concentrat. Modul de preparare e simplu: se pun mugurii la fiert pana se inmoaie, adica pana se sfarama intre degete. Se lasa apoi la macerat lichidul cu tot cu muguri timp de 24 de ore. A doua zi se strecoara printr-o sita deasa iar mugurii ramasi sunt striviti intr-un tifon, astfel incat sa se scurga toata zeama. Urmatorul pas consta in cantarire: la fiecare litru de lichid se adauga 1 kg de zahar. Se amesteca bine pana la dizolvare la foc continuu pana cand siropul se leaga precum mierea. In final se pune lamaie naturala si se asteapta racirea produsului. Cand acesta devine caldut, se toarna in sticle ce urmeaza a fi inchise ermetic si se depoziteaza la rece.

Comentarii:

marya postat pe 28 Decembrie 2009
Sirop natural din mugurasi de brad
acest sirop il prepar cu miere de albine ,asa este% natural si nu necesita lamiie ,fiindca se formeaza deasupra siropului in sticla o protectie ceroasa ,aceasta inchide ermetic si nu da voie sa primeasca aer. muguri se culeg in perioada cind incep sa se maturizeze (depinde de zona de unde sint culesi) ii asez intr-o oala de inox sau borcan mare de sticla bine apasati ,apoi umplu vasul de apa de preferinta apa de izvor ,las vasul acoperit de seara pina dimineata ,dupa care pun muguri la fiert ,se fierb pina primesc o culoare verde spre gri si se desfac in acee ,apoi se strecoara lichidul se masoara ,iar la fiecare litru se pune 800g miere de albine se da in fiert la foc potrivit ,se fierbe pina cind picurul care picura pe o farfurioara ramine asa cum a cazut ,adica nu ia alta forma ,iar cind se raceste sa nu cada din farfurie intoarsa cu gura in jos. se aseaza in sticle de 250-330ml se inchid si ce pun intr-un vas sa stea 5min in dop ,dupa care se intorc se pun in paturi si se lasa pina se racesc sticlele apoi se aseaza in spait sau beci ,se pastreaza mai multi ani ,dar este foarte bun si consumat ca bautura racoaritoare cu apa minerala.

mateo postat pe 19 August 2009
:*
saru'mana mamaie......esti cea mai tare.....