Sisteme moderne de irigare pentru gradina

Irigarea culturilor este o practica agricola care dateaza de mii de ani in istoria omenirii. In ciuda progreselor semnificative in agricultura de-a lungul timpului, scopul de baza al irigarii a ramas acelasi: de a suplimenta apa provenita din precipitatii in scopul cresterii randamentului culturilor si a calitatii recoltei.

Daca dorim ca gradina noastra sa fie verde si frumoasa, mai ales in perioada de vara, atunci o irigare zilnica este indispensabila. Si cum foarte multi din cei care detin gradini frumos amenajate si plante ornamentale deosebite, au un program din ce in ce mai aglomerat, si un timp liber tot mai restrans, este necesara amplasarea unor sisteme de irigare.

Astfel, intretinerea gradinilor devine din ce in ce mai facila, iar timpul nostru va fi economisit datorita instalarii unor sisteme de irigatie automate care permit udarea plantelor intr-un mod aplicat si controlat, oferind plantelor din gradina necesarul de apa pentru o dezvoltare armonioasa.

 Exista mai multe tipuri de astfel de sisteme, iar pentru a-l alege pe cel potrivit trebuie sa tinem cont de tipul de gradina, de plantele alese si de modul in care acestea sunt repartizate in gradina. Sistemele de irigatii gradini pot fi: sisteme de irigatie de suprafata, sisteme de irigatie ingropate, sisteme de irigatie prin picurare, sisteme de irigatie prin aspersie. De asemenea ele pot fi automatizate, pornirea si oprirea lor, cantitatea de apa utilizata, durata de functionare putand fi stabilite printr-un programator electronic.

Sistemele de irigatie prin picurare sunt ideale pentru plantele de pe terasa, jardiniere, borduri de flori, aliniamente de arbori foiosi sau conifere. Se recomanda ca aceste sisteme de irigare sa fie amplasate inainte de plantarea plantelor si florilor in gradina. Cu ajutorul acestor sisteme putem distribui plantelor odata cu apa si ingrasaminte, acestea fiind din acelea solubile care, odata introduse in sistem pot fi repartizate tuturor plantelor sau doar celor care au nevoie.

Ca orice alta instalatie, sistemele de irigare au nevoie de o verificare periodica. Pentru a le avea intr-o stare buna de functionare cat mai mult timp, este necesara verificarea periodica a  etanseitatii circuitelor de irigare prin picurare sau prin aspersie, a pompelor, supapelor de sens, inlocuirea sau curatarea duzelor aspersoarelor, a filtrelor, precum si curatarea electrovanelor, verificarea garniturilor si bobinelor.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro