Sobe de teracota pe gaz

Placile ceramice care invelesc soba se lipesc cu chit pentru rosturi (cautati o culoare apropiata de cea existenta). Daca observati ca soba scapa fum printre placi, atunci va ganditi poate ca chituirea placilor este solutia salvatoare... Nimic mai gresit!  Chitul nu este pentru a opri fumul care iese printre placi, ci numai pentru a ascunde piliturile dintre placi si a face o soba sa arate "dintr-o bucata". Daca soba scoate fum, atunci trebuie renovata. Se pare ca secretul ca soba sa nu scoata fum printre placi sta in indemanarea sobarului, anume in priceperea cu care a preparat pamantul din care a construit soba. Acesta trebuie sa fie nisipos (crivina).
 
Sobele de teracota pe lemne se refac complet cam la 10 ani, daca sunt folosite in fiecare iarna. Se darama, caramizile sparte se schimba (chiar toate eventual) si se reface (daca teracota mai e buna si nu s-a ciobit de tot). NU faceti singuri aceasta operatie, ci apelati la un sobar bun. O soba trebuie sa aiba cel putin trei fumuri. In general, sobele cu 3 fumuri sunt pentru lemne + carbuni cu 5 fumuri pentru lemne, iar cu 7 fumuri pentru gaz.
 
Sobele pe gaz trebuie sa aiba fumurile mai mici, pentru ca flacara nu are fum, asa ca trebuie eliminate numai gazele. La sobele pe lemne, fumurile trebuie sa fie mai mari. fumurile le facem pe orizontala (culcate),fara nici un dop de curatare si intra mult mai multe fumuri. Fumului de lemne ii trebuie mult volum, in schimb gazele nu au volum aproape deloc si fumurile merg facute mult mai inguste, astfel incat incap mai multe si la iesire, gazele arse vor iesi reci. Caramida groasa cu care se captuseste focarul trebuie sa fie bine lipita cu pamant de peretii teracotei pentru ca aceasta tine caldura pt mult timp si asa o poate transmite peretilor.
 
In ceea ce priveste dimensiunile si caldura emanata, o soba normala de placi lungime si 2 latime (marimea standard) incalzeste fara probleme o camera normala de 4/4/3 m.

Comentarii:

Gogu41 postat pe 30 Decembrie 2012
teracotele pe gaze
O soba de teracota NU se darama; ea se demonteaza, cu grija sa nu spargi, ciobesti marginile cahlelor; Cred ca referirea la - fumurile se fac pe orizontala si... fara nici un dop de curatare si intra mult mai multe fumuri este ori o capcana, ori lipsa de profesionalism.Odata ce s-a scris ca numarul fumurilor este.... de ce sa le (mai) cresc numarul? Apoi, si "astfel incat incap mai multe si la iesire, gazele arse vor iesi reci." este deprte de profesionalism: daca temperatura fumului/gazelor evacuate din soba scade sub o anume valoare, apare fenomenul de condens care are multe efecte ... nefericite !

valentin cujba postat pe 08 Aprilie 2012
sobe
andrei-catalin stancioiu!okK!se pare k stii.dak-mi spui ceva si de "PERSONALITATEA SOBELOR...!?ESTI CHIAR TARE!si poti da sfaturi

valentin cujba postat pe 08 Aprilie 2012
de ce?de sobe!
am facut si mai fac sobe.raspund penatru PETRICA:daca"...singur peste 100 si nu stii cum sa incepi? ori te tii de strungarie {poate mai bine)ori...incepi de unde ai ramas!daca-ti mai aduci aminte!

Andrei-Calin Stancioiu postat pe 14 Ianuarie 2011
Despre cele scrise si intrebari...
As incepe prin a preciza ca am 3 sobe de teracota, una de 55 de ani, celelalte 2 de 25 de ani. Prima oara cand aud ca o soba trebuie refacuta dupa 10 ani complet. Daca aveti un motiv real, il ascult, dar, pentru propria dumneavoastra informatie, tin sa va anunt ca sunt sobe de teracota care au sute de ani (castele, conace), adevarate opere de arta, care nu s-au refacut niciodata. Curatate da. Problema cu fumul este super simpla. Sunt 4 motive datorita carora poate iesi fum: 1. Cosul nu este suficient de bine izolat, este plin de asperitati pe interior sau nu este ridicat la o inaltime optima (asta inseamna peste nivelul coamei casei) 2. Gratarul de sub focar nu este bine pus si nu asigura un acces al aerului rece si plin de oxigen pentru o ardere cu flacara sanatoasa. Chiar recomand sa goliti cenusarul la 1-2 zile. 3. Sunt infundate fumurile sau cosul. Curatarea se face in fiecare toamna, la inceput, din motive pe care nu le mai explic acum. 4. Fixarea cahlelor, samotelor, caramizilor, etc., nu a fost corespunzatoare, si s-a fisurat pamantul. Asta mai poate aparea si din cauza focului facut foarte tare din prima, dupa construirea sobei, sau primul dupa o lunga perioada de repaus.

georgy postat pe 15 Noiembrie 2010
soba talisman
va rog sa ma ajutati sa fac o soba talisman ca nu am mester bun si vine iarna

costel postat pe 02 Noiembrie 2010
soba
nu stiu ce sa mai fac ca scoate fum am facut tot ce am stiut si nu reusesc sa o rezolv se poate sa nu raga pentru ca nu snt fumurile egale ca dimensine, are vreo socoteala??????rog raspuns.

Petrica postat pe 15 Iulie 2010
Despre TERACOTA
Sunt pensionar-SUDOR In copilarie am invatat dela tataia sobaritul. Astfel ca am montat singur peste 100 de sobe Ma gandesc sa incep o afacere si nu stiu cum sa incep? Este cineva sa ma sfatuiasca? Astept si multumesc.