Steaua Craciunului (Craciunita)

CraciunitaEuphorbia pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima, asa cum este denumita stiintific Craciunita sau Steaua Craciunului, reprezinta un simbol natural al sarbatorilor de iarna. Este cea mai spectaculoasa specie din genul Euphorbia, iar originile sale se gasesc in Mexic, unde a fost cultivata initial de azteci, care o foloseau in combaterea febrei si pentru obtinerea unor tincturi. Ulterior, in sec XVII, florile acestei plante erau utilizate de catre preotii franciscani la diverse ceremonii religioase. In anul 1825 ambasadorul Statelor Unite in Mexic, Joel Poinsett (de unde ii provine denumirea de Poisentia), remarca frumusetea plantei, pe care o trimite in tara lui de origine. Cultivarea propriu-zisa a acestei specii a inceput abia in anul 1960, devenind de atunci nelipsita in decorurile de Craciun.

 

Planta creste sub forma unor arbusti, ale caror frunze colorate sunt confundate adeseori cu florile. In luna decembrie frunzele mari, sub forma de petale, se coloreaza in rosu, galben, roz sau crem si tin pana primavara tarziu. Inflorescenta Poinsetiei este, de fapt, un buchet al frunzelor terminale, numite bractee, care sunt dispuse sub forma de stea - de unde si denumirea de Steaua Craciunului. Adevaratele flori sunt, in realitate, niste bobite mici sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena, care se formeaza in varfurile tulpinilor pe timpul iernii.

 

In general este folosita ca floare de ghiveci, dar poate fi cultivata si direct in solul serelor, in vederea obtinerii de tulpini florare. Este o planta perena, dupa inflorire trecand printr-o perioada de aprox. 2 luni de repaus. Pentru a inflori de Craciun are nevoie de peste douasprezece ore de obscuritate completa pe zi, incepand cu 1 octombrie si pana la 1 decembrie.

 

Poisentia este o planta de sera calda, iubitoare de lumina intensa (vara necesita totusi o umbrire usoara). Solicita temperaturi cuprinse intre 25C si 13C, este mare consumatoare de apa (apa dura ii dauneaza), iar solul in care este plantata trebuie sa fie usor si poros, valoare optima a pH-ului fiind de 6-6,5. Inmultirea se face prin butasire, din luna aprilie pana in august.

 

InCasa.ro