Steaua Craciunului (Craciunita)

CraciunitaEuphorbia pulcherrima sau Poinsettia pulcherrima, asa cum este denumita stiintific Craciunita sau Steaua Craciunului, reprezinta un simbol natural al sarbatorilor de iarna. Este cea mai spectaculoasa specie din genul Euphorbia, iar originile sale se gasesc in Mexic, unde a fost cultivata initial de azteci, care o foloseau in combaterea febrei si pentru obtinerea unor tincturi. Ulterior, in sec XVII, florile acestei plante erau utilizate de catre preotii franciscani la diverse ceremonii religioase. In anul 1825 ambasadorul Statelor Unite in Mexic, Joel Poinsett (de unde ii provine denumirea de Poisentia), remarca frumusetea plantei, pe care o trimite in tara lui de origine. Cultivarea propriu-zisa a acestei specii a inceput abia in anul 1960, devenind de atunci nelipsita in decorurile de Craciun.

 

Planta creste sub forma unor arbusti, ale caror frunze colorate sunt confundate adeseori cu florile. In luna decembrie frunzele mari, sub forma de petale, se coloreaza in rosu, galben, roz sau crem si tin pana primavara tarziu. Inflorescenta Poinsetiei este, de fapt, un buchet al frunzelor terminale, numite bractee, care sunt dispuse sub forma de stea - de unde si denumirea de Steaua Craciunului. Adevaratele flori sunt, in realitate, niste bobite mici sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena, care se formeaza in varfurile tulpinilor pe timpul iernii.

 

In general este folosita ca floare de ghiveci, dar poate fi cultivata si direct in solul serelor, in vederea obtinerii de tulpini florare. Este o planta perena, dupa inflorire trecand printr-o perioada de aprox. 2 luni de repaus. Pentru a inflori de Craciun are nevoie de peste douasprezece ore de obscuritate completa pe zi, incepand cu 1 octombrie si pana la 1 decembrie.

 

Poisentia este o planta de sera calda, iubitoare de lumina intensa (vara necesita totusi o umbrire usoara). Solicita temperaturi cuprinse intre 25C si 13C, este mare consumatoare de apa (apa dura ii dauneaza), iar solul in care este plantata trebuie sa fie usor si poros, valoare optima a pH-ului fiind de 6-6,5. Inmultirea se face prin butasire, din luna aprilie pana in august.

 

InCasa.ro

Comentarii:

bubulina postat pe 10 Decembrie 2012
rabdare
draga mea ,si eu am primit cadou aceasta superba floare,si eram pe punctul s o arunc era cheala,cheala am continuat sa am grija de ea,tinando la lumina si calduta......acum am o superba craciunita in prag de craciun.....culmea frunzele verzi se transforma in rosu:)))))))

corina postat pe 25 Decembrie 2011
craciunita
trebui udata in fiecere zi iar primavara trebui tunsa

axinia daniela postat pe 02 Decembrie 2011
nu infloresc!
am doua craciunite si nu se fac frunzele rosi.Vreau sami spuneti va rog ce trebuie sa fac,va multumesc mult daca se poate un raspuns.

luciana postat pe 29 Noiembrie 2011
craciunita
hei si eu am o craciunita de 2 ani si anul trecut a fost inflorita pana in aprilie, o ud cam o data pe sapt mai ales iarna si o tin la lumina. Foarte important este ca in perioada de repaus adica in momentul in care ramane fara frunze (dupa inflorire), sa i se taie din tulpini astfel vor da alti lastari. Nu trebuie sa creasca foarte inalta pentru ca frunzele nu mai au putere sa devina rosii. Totusi nu stiu cum sa o inmultesc am incercat sa pun o tulpina direct in pamant dar nu a mers. Voi a-ti incercat?

lucisb postat pe 29 August 2011
craciunita
eu am acesta planta de anul trecut de a craciun. Acum o luna au cazut toate frunzele si am taiat-o in mare parte (am lasat cateva tulpini)si acum e plina de frunzulite. O tin la soare si o ud in fiecare zi. Daca nu este taiata pentru a face loc altor lastari nu o sa se mai faca rosie.

popescu corina postat pe 23 August 2010
craciunita
cum facem o craciunita mai bogata?

Savu Cristina postat pe 07 August 2010
si eu am craciunita
Ma numesc Cristina si am primit si eu o craciunita de ziua mea,craciunitei mele i-au picat frunzele rosii si acum creste, adica a crescut foarte mare si are multe frunze verzi. Cum se face ca de craciun sa fie frunzele rosii. Va multumesc si astept un raspuns

oancea lucia postat pe 06 Ianuarie 2010
craciunita
luci ma numesc in fiecare an primesc craciunite, toate mor, sunt distusa anul acesta am primit una mare cat o galeata, am ingrijit-o si iubit-o , era tapana , or ramas numai 3 cioturi , ce sa fac?

Gabriela postat pe 21 Decembrie 2009
Ce ma fac?
Am primit de MOS NICOLAE aceasta superba floare,am respectat tot ce ii este dedicat ei,dar frunzele verzi se usuca,mai are putin si ramane cheala.Ce truc imi puteti da ca nu vreau sa moara ca o iubesc tare mult!daca se poate un raspuns,multumesc anticipat!!!!