Stilul decorativ Belgian

stil deco belgianDaca sunteti in cautarea unui stil decorativ un pic mai elegant decat Shabby Chic-ul si un pic mai masculin decat cel suedez, stilul belgian ar putea reprezenta alegerea potrivita. Caracteristicile definitorii ale acestuia sunt urmatoarele:

- o paleta de culori neutre;
- obiecte din lemn nefinisat, in stare bruta;
- diversitatea texturilor;
- mobilier antic;
- huse si materiale excentrice;
- metale lucioase.

Cum puteti crea o camera in stil belgian?
Stilul decorativ belgian este caracterizat de o eleganta retinuta. Acesta combina elementele rustice cu o estetica moderna, in scopul de a crea un spatiu simplu si sobru, dar in acelasi timp primitor si confortabil.

Culoarea
Pastrati o paleta de culori neutre si estompate. Nuante de maro, griuri cu tente de alb calcaros si, in general, orice nunate de gri sunt perfecte pentru acest tip de decor. In stilul belgian nu-si gasesc locul culorile stralucitoare si indraznete, insa nu trebuie sa va faceti griji, pentru ca interesul si adancimea vor fi create cu ajutorul texturilor. In stilul belgian, culorile sunt folosite pentru a influenta o stare generala de confort si nu pentru a atrage atentia asupra elementelor individuale.

Textura
Fibrele naturale, cum sunt: inul, sisalul si diferitele esente de lemn ofera interes incaperilor. Atunci cand texturile sunt combinate cu metale lucioase, rezultatul se reflecta in interioare pline de profunzime.

Mobilierul
Cand ne referim la mobilierul specific stilului decorativ belgian ne gandim la linii simple si clare, fara decoratiuni in exces. Cu toate acestea, decorul nu trebuie sa fie plictisitor. Cautati dulapuri de haine antice, scaune si bancute din lemn brut, cu linii puternice si combinati-le cu piese moderne (combinatia intre lemn si metal este ideala pentru acest tip de decor). In ciuda liniilor puternice, piesele nefinisate trebuie sa fie confortabile si delicate. Acest lucru va fi realizat cu ajutorul huselor si a pernitelor decorative.

Accesoriile
In privinta accesoriilor, mizati pe natural. Cosuri impletite, busteni asezati in apropierea semineului sau boluri din lemn reprezinta accente decorative potrivite acestui stil decorativ. Cand vine vorba despre operele de arta, incercati sa mentineti simplitatea decorului. Amintiti-va sa evitati culorile puternice si sa folositi aceeasi gama coloristica neutra. Nu supra-aglomerati decorul si rezistati tentatiei de a umple spatiile goale cu tot felul de obiecte. Stilul belgian este simplu si sobru, astfel ca numai cateva accesorii, bine alese, vor arata mult mai bine decat un exces de elemente decorative.

Stilul decorativ belgian si anotimpurile
Sobrietatea stilului belgian este foarte potrivita si reconfortanta in timpul verii, insa operand cateva mici transformari, acest stil decorativ poate deveni foarte confortabil si iarna. Atunci cand frigul loveste din plin trebuie sa suplimentati decorul cu pernite si  cuverturi moi, in culori neutre, confectionate din casmir sau tricotate. Adaugati cateva lumanari cu suport din fildes pe masa si deasupra semineului, pentru a crea impresia de stralucire calda. Pentru un plus de confort, puteti, de asemenea, sa introduceti in decor, covoare suplimentare.

InCasa.ro