Stiluri de mobilier

mobilier traditionalCand doriti sa decorati sau sa redecorati un spatiu interior, sfatul unanim al specialistilor este sa incepeti prin a alege un stil si sa ramaneti fidel acestuia. Pornind de aici, trebuie sa stabiliti ce caracteristici are stilul respectiv, care sunt trasaturile care il definesc si in ce perioada istorica se incadreaza. Este adevarat ca fiecare locuinta este amenajata intr-un stil propriu, purtand amprenta proprietarului si/sau a designer-ului, insa exista cateva categorii bine definite de stiluri decorative din care ati putea sa va inspirati. Vom vorbi, in cele ce urmeaza, despre o parte distincta din domeniul amenejarilor interioare, si anume: mobilierul si despre tipologia stilistica a acestuia.

 

Traditional
Acesta este, in mod cert, cel mai popular stil, principalul argument care sustine popularitatea traditionalului fiind acela ca ofera, simultan, o imagine oficiala si neoficiala interiorului; caracterul grav putand fi "imblanzit" prin introducerea de elemente apartinand unor stiluri marginale. Mobila traditionala se bazeaza pe nuante intunecate, folosindu-se, cu precadere, lemnul de mahon, pielea inchisa la culoare si cateva piese in tonuri mai luminoase pentru crearea unui contrast discret.


Contemporan
Mobilierul contemporan reprezinta o combinatie de elemente preluate de la alte stiluri: de la nuantele deschise si intense, culorile tari si obiectele de mobilier cu forme curbe ale stilului retro si pana la pieselele specifice unor stiluri de actualitate precum: urban sau chic. Este foarte permisiv si indragit de iubitorii de arta, care pot opta, deopotriva, pentru liniile drepte, curbe sau pentru temele circulare. Stilul contemporan este mult mai lejer decat celelalte stiluri si mai confortabil decat multe dintre ele. 

Minimalist modern
In ultima perioada, s-a vorbit destul de mult despre minimalism, astfel incat conceptul si caracteristicile sunt deja cunoscute de majoritatea oamenilor. Acest stil este foarte diferit de retro, urban, art deco sau casual, detasandu-se considerabil prin cateva particularitati: linii curate, netede si drepte (de exemplu: o masa in stil Parsons sau mobila cu influente asiatice), design cubic simplist, nuante neute, aspect futurist. Sticla este prezenta foarte des in mobilerul in stil minimalist, conferind stralucire si luminozitate incaperilor.

Istoric
Dintre stilurile asa-zis istorice, cel mai cunoscut si folosit este, in mod clar, stilul Victorian. Mobilierul in culori foarte inchise, combinatiile din sticla pictata, rame cu lucraturi din metal. Exista si stiluri istorice greu de reprodus, precum stilul colonial. Mobilierul din lemn exotic, printurile tropicale, bambusul, ratanul, elementele decorative ce ilustreaza animale si plante, broderiile, tesaturile, si alpacaua, portelanurile chinezesti, covoarele, sunt cateva dintre caracteristicile acestuia. Ceea ce face complicata reproducerea colonialului este recrearea trecutului si trasformarea intregului interior in limitele acestui stil. In general, elementele specifice unui stil istoric nu pot fi combinate cu elementele altui stil.

Exotic
Stilul exotic este definit astfel in functie de locul in care v-ati nascut. Locuitorii Chinei sau ai Indiei nu pot vorbi despre stilul oriental ca despre un stil exotic, la fel si cei din Africa de Sud despre temele africane. Exoticul in design, si nu numai, inseamna, de fapt, a utiliza ceva ce provine dintr-o cultura diferita, un concept neobisnuit sau de origine rara. Desi pare senzational, mobilierul exotic: marocan, indian, chinezesc etc. (dulapurile Ming, statuete din os), este destul de costisitor si nu se potriveste foarte bine decat intr-un decor similar. Astfel ca e bine sa va ganditi si la bugetul de care dispuneti inainte de a va hotari sa va decorati casa cu mobilier exotic.

Regional
Culorile asa-zis melancolice, lemnul in nuante neutre, materialele vintage sau imprimate reprezinta caracteristicile acestui stil, cu variatiunile impuse de fiecare regiune in parte. Putem vorbi despre stilul clasic englezesc, stilul taranesc mexican sau german, fermecatorul model frantuzesc - toate au in comun elemente specifice culturii din care provin si care si-au pus amprenta si asupra mobilierului din regiunea respectiva.

Eclectic
Mobilierul in stil eclectic reprezinta o combinatie de elemente din perioade istorice diferite, din medii culturale si din traditii diferite, fiind rar, greu de realizat. Acesta necesita o grija deosebita in privinta echilibrarii elementelor; nu puteti combina la intamplare materiale, accesorii si stiluri diferite avand pretentia ca ati realizat o mobila eclectica. Stilurile gen: tribal sau bohemian au cateva caracteristici bine definite, in timp ce eclecticul necesita atentia unui specialist.

 

www.incasa.ro