Structurile gonflabile

cort gonflabilPrima structura gonflabila a fost inventata si proiectata in anul 1959, de catre John Scurlock, in  Shreveport, Louisiana. Acesta a experimentat o astfel de structura folosind-o pentru a acoperi un teren de tenis si a constatat ca angajatii sunt foarte entuziasmati de inventia sa.

Structurile gonflabile sunt realizate dintr-o membrana exterioara flexibila sau dintr-o tesatura, care este ulterior umpluta cu gaz, aer sau heliu, gazul fiind cel care ii da forma si durabilitatea. Aceste structuri sunt folosite in diverse moduri: ca acoperisuri, castele si jucarii pentru copii, barci si corabii, nave, obiecte de mobilier, saltele, structuri aerospatiale, cladiri si pavilioane, air-bag-uri etc. Stucturile gonflabile sunt deosebit de interesante si datorita conceptelor de ambalare eficienta. Designul structural depinde de o serie de factori cum ar fi: conditiile de mediu sau materialele utilizate. Acestea din urma trebuie sa indeplineasca mai multe cerinte: greutate mica, inalta rezistenta la tensiune, buna flexibilitate, durabilitate si rezistenta la influentele mediului inconjurator.

Interesul pentru structurile gonflabile a crescut treptat, mai cu seama in randul arhitectilor si al artistilor din Europa, Statele Unite si Japonia, reprezentand o reactie la greutatea, rigiditatea si imobilitatea arhitecturii traditionale. Astfel au inceput sa apara noi concepte, precum: cupole gonflabile, mobilier, case gonflabile sau proiecte urbane, care reflecta o noua viziune asupra societatii si arhitecturii. A urmat un moment extraordinar din punct de vedere al progresului tehnologic si al schimbarii sociale, al carui apogeu a fost reflectat la EXPO 70 din Osaka (15 martie - 13 septembrie 1970).

Toate proiectele care includ structuri gonflabile, realizate pana in prezent (Tycho, Dynamat, Mobile Bhne, Moonwalker, Transformer, Konpneu etc.), au fost gandite pentru a se adapta unei game variate de posibilitati formale si functionale. Desigur ca, in procesul de proiectare a diferitelor structuri, utilizarea materialelor gonflabile a reprezentat numai una dintre posibilele solutii care au fost investigate. Insa acestea au fost cele care s-au dovedit cele mai convingatoare. Se pare ca, prin aplicarea conceptelor variabile la structurile gonflabile, este posibila cresterea decisiva si puternica a varietatii geometrice si a tipologiei constructiilor. Adaptabilitatea functionala permite refolosirea aceleeasi structuri si a aceluiasi material pentru o gama larga de compozitii, fapt ce contribie la imbunatatirea calitatii vietii, la progresul tehnologic si la realizarea unui concept de constructie mult mai durabil.

Photo: 1

Corina Dovinca
InCasa.ro

Comentarii:

hYDKjdhHLsYMQE postat pe 21 Octombrie 2012
uicbSJgJsehcx
doar.eu 5 June, 2012 da da bine zice ai luat bani parintilor cand putaei sa le dai gratuit copilor ca ai luat destui bani de la camatari de poti sa cumperi destule trenulete pentru fiecare copil sa il dai si acasa mai laso bree ca nu e de tine !!

MOzeENlaL postat pe 06 August 2011
auhLGLOhQGv
Thank God! Someone with brains spekas!