Taierile de intinerire la pomi

taierea pomilor

taierile de intinerire la pomi

Epuizarea biologica a unui pom se petrece odata cu inaintarea in varsta si datorita altor factori asupra carora omul nu poate interveni, sau asupra carora a intervenit neprofesional. Astfel un pom care a rodit excesiv, timp de mai multi ani la rand va fi "epuizat din punct de vedere vegetal". Fructele raman mici, mladitele cresc mai putin si apare alternanta ca masura de protectie.

In astfel de situatii se impun taierile de intinerire care, in functie de severitatea lor, pot atrage scaderea productiei pe o perioada scurta, dar asigura o dezvoltare normala si revenirea productiei dupa un timp nu foarte lung. Aceste taieri pot deveni necesare chiar la un pom de 5-6 ani a carei crestere a fost lasata la voia intamplarii astfel incat o reglare a producerii de mladite noi impune acest gen de taiere la pomii mai batrani.

Chiar si atunci cand coroanele s-au inaltat excesiv sau atunci cand ramificatiile de la baza coroanei au tendinta de desfrunzire ori cand gerul, furtuna, animalele au pricinuit stricaciuni crengilor, severitatea taierilor care se impun le pot cataloga drept taieri de intretinere.

Nu exista specii sau soiuri de pomi fructiferi la care tairle de intretinere sa fie contraindicate.

Taierile de intinerire se executa iarna sau la sfarsitul iernii. In cazul ciresului, visinului si piersicului, taierile de intretinere pot fi facute dupa recoltare, deoarece pentru aceste specii mai sensibile, inchiderea ranilor inainte de venirea iernii reprezinta un avantaj. Daca grindina si furtuna produc stricaciuni mari in timpul verii se recomanda taierile de intinerire aplicate imediat in lemnul de mai multi ani de la inel sau alegerea altor crengi mai putin afectate pe post de ax.

Intinerirea coroanelor ingrijite
In cazurile in care coroanele au fost formate piramidal, taierea de intinerire se efectueaza foarte usor. Acelasi lucru se poate spune si despre
celelalte tipuri de coroane.

Exista doua metode de intinerire: devierea axului principal si a axelor ramificatiilor principale pe ramuri mai tinere (se taie lemnul mai vechi sau foarte vechi) si metoda clasica.

1. Metoda prin deviere: nu provoaca o reactie puternica a mladitelor tinere si se aplica mai cu seama la pomii fructiferi  care fac fructe cu samburi, pentru ca metoda clasica nu este sigura in acest caz. Metoda consta in limitarea in inaltime a coroanei; prin taierea cu fierastraul va fi indepartata cam 1/3 din volumul coroanei. Dupa alegerea unui punct de taiere pe ax, in lemn de mai multi ani, deasupra unei ramuri laterale mai tinere, se va imagina un unghi de 120 grade cu varful in punctul de taiere. Acolo unde laturile unghiului intersecteaza ramificatiile laterale se vor practica taierile (ceva mai sus sau mai jos, acolo unde exista o ramificatie laterala care sa preia axul ramificatiei).

2. Metoda clasica se foloseste mai mult in cazul pomilor fructiferi care fac fructe cu seminte. Cam 1/3 din lungimea ramificatiilor principale vor fi indepartate prin taiere cu fierastraul in unghi drept. Ramificatiile laterale aflate sub taietura se suprima prin taiere de la inel pe o lungime de aproximativ 25 cm.

In cadrul taierilor de intinerire nu ne vom limita doar la ramurile de schelet. In cazul samantoaselor se poate taia oriunde este necesar, deci si pe ramificatii pentru ca astfel vor fi activate rezervele de muguri dorminzi si adventivi.

Intinerirea coroanelor care nu au fost niciodata taiate, care se numesc si "coroane naturale" trebuie precedata de o serie de taieri de iluminare. Pentru asta se aleg 3-4 ramificatii principale dezvoltate aproximativ la fel si ancorate bine pe ax. Toate celelalte ramificatii vor fi suprimate prin taiere de la inel ori li se va schimba functia prin deviere pe ramuri fructifere. Odata ce aceste interventii au fost finalizate se pot incepe taierile de intinerire dupa una dintre metodele descrise mai sus. In ambele cazuri se va urmari intinerirea lemnului de fructificare. Ranile provocate in urma acestor taieri importante vor fi protejate cu chituri sau masticuri speciale pentru acest scop.

Comentarii:

jugariu postat pe 27 Ianuarie 2014
livezi
asi vrea sa stiu mai multe informati

george postat pe 12 Ianuarie 2011
stropirea pomilor
am intrebat la inceputul acestui an aici daca stie cineva dca este adevarat k pomii se stropesc cu COCA-COLA AIA DIN COMERT???????? SI IMI PARE RAU NU AM NICI UN RASPUNS DE LA NIMENI !!!!!!!!!! VA RAOG DACA CINEVA STIE ?

Florin Vladu postat pe 09 Ianuarie 2011
Raspuns pt.Gabriel
Pentru Gabriel: Puieti care apar dintr-un pom matur altoit, au caracteristicile portaltoiului. Exemplu:un prun matur altoit pe corcodus;din radacini vor rezulta puieti de corcodus,altoiul(prunul) se afla la minim 5- 10cm de sol aplicat pe corcodus. Va recomand filmulete demonstrative pe YouTube /Grafting. Succese !

Chilau Gabriel postat pe 09 Decembrie 2010
puieti
Ma intereseazŃ daca puietii care apar din radacinile unui pom matur pastreazŃ caracteristicile acestuia. Multumesc!

BOgdan postat pe 12 Iulie 2010
Servicii
Tratamente fitosanitare autorizate impotriva bolilor si daunatorilor pentru pomi fructiferi, vita de vie si arbusti; tratamente impotriva tantarilor; taieri in verde pomi fructiferi pentru luna august. Servicii de amenajare si intretinere spatii verzi. Seriozitate si personal calificat. Info la telefon: 0723.583.490

Florin vladu postat pe 21 Aprilie 2010
Taieri la pomi
Pentru Stefan: Da se pot face taieri de intinerire la meri. Intra pe YouTube-"PRUNING"sau GRAFTING . Indrazneste, daca trunchiul este sanatos,scoarta arata bine ,nu mai astepta,treci la lucru;de unde vei taia vor creste lastari, poti reteza ramurile principale la 60-80 cm. La ramurile groase pune vopsea pe taietura. SUCCES !

amri postat pe 31 Martie 2010
vita de vie
ajutor!!!! am incercat sa mut ramurile groase ale unui butuc de vita de vie si unul dintre ramuri a crapat de la UN NOD ( SE PARE CA ACOLO FUSESE STRANGULAT DE UN CABLU cu care fusese legat), si are o lungime de vreo 7-8 metri, gros cam cat incheietura mainii. se mai poate face ceva? sa l lipesc la loc cu argila? sau sa l pun in pamant? e posibil sa i mai dea adacini?? incepusra sa i dea ochii... ma doare sufletul sa l arunc.. stie cineva vreo metoda prin care sa si revina???

bilovolschi stefan postat pe 30 Martie 2010
taieri de intinerire la pomi fructiferi
as dorii sa stiu daca se mai pot efectua taieri de intinerire si la meri batrani (20-25 ani) si cum se procedeaza.va multumesc.

FLORIN VLADU postat pe 28 Noiembrie 2009
Raspuns pentru Claudia
Daca pomii sunt rosi de jur-imprejur (toata circumferinta) la inaltime de 1m sau chir mai jos se pot reteza,chitui cu vopsea,smoala etc. si vor lastarii ,vei lasa 3-5 lastari in capat, se va forma o noua coroana. Daca sunt rosi pe trunchi partial,exemplu: intr-o parte latime 2-3 cm inaltime 20 30 cm), se chituiesc cu diverse chituri smoala,ceara de altoit etc. sa nu intre apa,aer insecte sub coaja, vor rezista am patit la fel si au rezistat. SUCCES !

claudia postat pe 16 Noiembrie 2009
livada distrusa AJUTOR
ma ajuta si pe mine cineva sa salvez o livada de 3-4 ani a fost distrusa de o turma de capre ca au ros tulpina la toti meri si peri. Ce se mai poate face.

FLORIN VLADU postat pe 05 Octombrie 2009
INTRETINEREA POMILOR
Lucrarile de intretinere a pomilor fructiferi incep din toamna dupa culesul fructelor. Se curata fructele uscate ramase in pomi,se curata crengile rupte,se curata si se ard toate crengile infestate cu diverse boli si ciuperci, se sapa la radacina sau integral,se chituiesc ranile.In luna febr.mar. incep taierile de intretinere nu va fie frica sa taiati, pomul va arata singur, nu lasati incarcatura mare pe varful crengilor , se taie 1/3 din lungimea ramurilor secundaare,lasandu-se distanta intre ele de 15-20 Cm.Atentie!semintoasele rodesc de obicei pe varfurile ramurelelor(marul,parul, gutuiul),dar si pe restul ramurei.Daca se taie ramuri cu diametrul mai mare se recomanda protejarea cu vopsea.Fertilizarea cu gunoi de grajdi sau complexe de gradina. STROPIRILE -Iniarna cand sunt 10-12gr.C in repaos vegetativ imbaierea cu substante uleioase:ulei horticol US1 1,5% ,oleocarbetox3CE 1,5%,admiral 10CE 0,05% oleocalux,polisulfura de bariu 6%,zeama sulfocalcica20% etc. Urmatoarea stropire inaintea infloririi insecticid+fungicid ,aIIIa stropire la samburoase(prun, cires, cais,piersic s.a.)cand au cazut 1/2 din petale; iar la semintoase(mar,par,gutui) dupa caderea totala a petalelor ; cea de a IV a stropire se face obligatoriu cand fructele au atins marimea bobului de mazare 3-4mm diametrul.se repeta pe toata perioada verii la 2-3 saptamani in functie si de ploi-recomand dupa fiecare ploaie abundenta;de fiecare data schimbate combinatiile de substante. Cand merele,perele, gutuile au 3-4 cm. diametru recomand contra viermelui stropire obligatorie cu unul din insecticidele urmatoare: karate ,zolon,carbetox,sinoratox,decis s.a. + fungicid ,repetand stropirile pana inainte de cules cu 21 zile. Daca aplicati aceste sfaturi veti avea satisfactii depline,nu este nevoie sa absolviti facultatea de agronomie sau horticultura. SUCCESE !

FLORIN VLADU postat pe 11 Iunie 2009
RASPUNS LUI ALEXANDRU SZABO
ESTE GREU DE EXPLICAT IN CATEVA CUVINTE CEEA CE TU CERI. CAUTA IN LIBRARII O CARTE DE HORTICULTURA CARE SA CUPRINDA: LEGUMICULTURA,POMICULTURA,VITICULTURA SI FLORICULTURA. DACA APLICI STROPIRI CU INSECTICIDE COMBINATE CU FUNGICIDE,DAR DE FIECARE DATA SCHIMBATE,DEOARECE DAUNATORII SI CIUPERCILE DEVIN REZISTENTE IN TIMP.

Szabo Alexandru postat pe 10 Mai 2009
lucrari in pomicultura , vita de vie,flori...
Asi dorii sa stiu cum se pot recunoaste bolile si daunatorii pomilor fructiferi,a florilor de gradina ,precum si modul de combatere .Totodara fertilizarea (aplic.ingrasamintelor....)Mersi ,Szabo

costache marian postat pe 01 Mai 2009
livada
buna ziua cine ma ajuta si pe mine am o mica livada de un anisor si nu stiu cum sa incep cu stropirea multumesc

FLORIN VLADU postat pe 30 Martie 2009
TAIERI LA MERI
MARUL,PARUL, GUTUIUL (SEMINTOASELE) RODESC PE VARFURI , DAR SI PE RESTIL CRENGILOR DE ROD,MUGURII OVALI SUNT DE RODIRE,IAR CEI ASCUTITI SUNT VEGETATIVI- LASTARI,FRUNZE.PE RAMURILE PRINCIPALE SE LASA CRENGUTE DE RODIRE LA DISTANTA DE 15-25Cm.DE ASEMENEA IN FUNCTIE DE TIPUL COROANEI, DACA ESTE FORMA DE CUPA (VAS) SE CURATA (AEREAZA)MIJLOCUL COROANEI. DACA AVEM CRENGI DE ROD PREA LUNGI, SE SCURTEAZA CU 1/3 DIN LUNGIME.DACA FRUCTELE SUNT DESE SE RARESC IN FUNCTIE SI DE PUTEREA POMULUI,APA,(seceta) FERTILIZAREA SOLULUI.STROPIRI:IARNA-PRIMAVARA TIMPURIU;IMBAIERI CU SUBSTANTE ULEIOASE,US1 ,OLEOCARBETOX,ETC.SEMINTOASELE SE STROPESC APOI DUPA CADEREA APROAPE IN TOTALITATE A PETALELOR,SE REPETA CAND FRUCTELE AJUNG LA DIMENSIUNEA BOBULUI DE MAZARE SI ORI DE CATE ORI ESTE NEVOIE CU INSECTICIDE DIFERITE COMBINATE CU FINGICIDE -COMBAT (mana,ciuperci). SUCCES!

iuga ioan postat pe 18 Martie 2009
livada de meri
am cumparat o livada de meri neangrijita de 15 ani ,(taiat,stropit)mai am sansa sa o aduc la rod ?

Mititel Gheorghe postat pe 17 Februarie 2009
taieri la meri
as dori sa stiu mai multe despre taierile la meri...