Tillandsia Cyanea

Tillandsia cyanea (3)

Tillandsia cyanea (2)

Denumire populara: tillandsia, pana roz
Familie: Bromeliaceae
Origine: Ecuador
Inaltime: 30 - 35 cm
Diametru: pana la 36 cm
Sol: grunjos, usor drenabil, acid; pH 5.5 - 6.5, umiditate medie
Perioada de inflorire: primavara, toamna, iarna
Culoarea florilor: roz, violet, albastru
Dimensiunea florilor: maxim 30 x 30 cm
Culoarea foliajului: verde-inchis
Dimensiunea foliajului: 45 x 45 cm

Tillandsia cyanea (1)

Tillandsia cyanea (4) Tillandsia cyanea (5)

Descriere
Tillandsia cyanea poate fi descrisa pe scurt ca un bulgare de frunze verzi din mijlocul caruia tasneste o floare ostentativa, care iese in evidenta prin frumusetea si forma ei ciudata. Florile apar la sfarsitul primaverii sau toamna si de obicei dureaza cateva luni. Inflorescentele au forma unui pampon turtit; in realitate, ele sunt formate din bractee roz din care ies flori mai mici, albastre, cate 1-2 odata.

Tillandsia cyanea, planta epifita din Ecuador, este numai una din cele 374 de specii din genul Tillandsia.

Ingrijire si cultivare
Tillandsia cyanea prefera lumina puternica, dar indirecta. Are nevoie de o temperaturi medii, 10-18 C noaptea si minim 20 C ziua. Se planteaza intr-un amestec de compost afanat, usor drenabil, realizat din 2 parti turba, 1 parte pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita. Amestecul de pamant trebuie sa fie mentinut umed in continuu, dar nu uitati ca apa in exces dauneaza radacinilor. Tratati tillandsia cu o substanta fertilizatoare echilibrata, diluata la jumatate din concentratie (respectati instructiunile de pe ambalaj).

In ceea ce priveste mediul in care se planteaza, tillandsia prefera ghivece destul de mari incat radacina sa nu stea inghesuita; un ghiveci prea mare duce in cele din urma la putrezirea radacinilor, prin excesul de apa care ramane in pamant.

Pamantul se uda zilnic, pentru a fi mereu umed. De asemenea, foliajul se stropeste cu apa, mai ales in zilele cu temperaturi ridicate. 

Tillandsia cyanea (7)

Tillandsia cyanea (6)


Inmultire
Tillandsia cyanea se inmultesc prin divizare sau prin seminte. Divizarea plantei se poate face in orice perioada a anului. Semintele germineaza daca sunt asezate intr-un amestec de turba cu pietris, si se mentin la 18 C; semintele au nevoie de lumina pentru a germina.
Dupa ce infloreste, planta va muri si va produce lastari tineri, care pot fi indepartati de planta-mama si plantati separat. In 2-3 ani, acestia vor inflori.

Boli si daunatori
Tillandsia nu prea este atacata de daunatori. Cosenilele sunt printre cele cateva insecte care pot pune probleme. Acestia se pot tine sub control cu o solutie de apa amestecata cu sapun sau cu o solutie din comert, caz in care se administreaza conform instructiunilor de pe ambalaj.

Info
- Tillandsia este o membra a familiei de bromeliade, din care face parte si ananasul. Bromeliadele se caracterizeaza printr-un aranjament deosebit al foliajului, in forma de urna, dintre care apare floarea. Plantele sunt epifite, adica cresc pe alte plante, copaci in general, din care trag substantele nutritive necesare pentru a trai.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Comentarii:

Dana postat pe 09 Mai 2014
buna!
Si mie mi-a inverzit planta. nu mai e roz. in plus unele frunze s-au ingalbenit, din ce cauza? a avut apa tot timpul.

Lumy postat pe 24 Februarie 2013
Buna
Si mie mi-a inverzit si nu stiu ce sa-i mai fac.

gabriela postat pe 05 Ianuarie 2013
buna
la mine plantuta a inflorit , a facut si pui si acum este verde si incepe sa se usuce....oare trebuie taiata???

victor postat pe 26 Decembrie 2012
tillandsia
Aceaste planta se mai numeste planta aerului tocmai fiindca ea se hraneste din ceeace aerul ii aduce...are nevoie de apa pentru a trai ca si oamenii de altfel...nicidecum nu se hraneste din plantele de care se agata...de altfel se poate agata si de firele de inalta tensiune...

EbCXWLgVAtwbriu postat pe 19 Iulie 2012
aoueBdcSFxmfjz
I believe that you have a AECHMEA spciees,there are also 3 similar plants w/different names. The kind you have can get 3 ft in diameter. Some get larger. Good in outdoors, with winter temps of 65. They are beautiful plants. One of the ones we have is easy to care for , planted in old high top work boot,(leather,dosen't lose dirt),looks nice. Needs air not water to grow, just mist. This spciees has a center that is green turns pink, flowers purple out of pink, then goes dormant after last purple flower,(turns a tan color, then turns green again). Waiting for it to turn pink and so on again. Good luck with plants.

Lavinia postat pe 23 Aprilie 2009
Buna Oana
Si eu am o asemenea planta, si am patit acelasi lucru. Din cate am inteles, in timp ce infloreste (cred) creste si un pui si trebuie sa-l muti intr-un alt ghiveci. Tie ti-a crescut vre-un pui? Mie mi-a crescut si vreau sa-l mut, dar nu stiu exact cum se procedeaza. Poate ne ajuta cineva cu mai multa experienta.

oana postat pe 21 Martie 2009
buna
am si eu aceasta planta dar mia inflorit in toamna acuma sa inverzit nu mai este acea culoare lila si nu stiu daca se va face la loc si daca va mai inflori.daca stie cineva?