Tipuri de becuri

Becuri cu incandescenta - sunt becurile cu filament care se gasesc in magazine de zeci de ani. Culoarea luminii emise este calda si discreta, putand fi asemanata cu lumina naturala. Nivelul de lumina emisa poate fi foarte usor controlat, pentru ca becurile de acest gen se gasesc intr-o varietate relativ larga de tipuri (15, 25, 40, 60, 75, 100, 150 W); in plus, bulbii se gasesc in forme diferite si chiar fabricati din tipuri variate de sticla. Desi cel mai des intalnite sunt cele din sticla transparenta sau alba (mai ales pentru ca ''imblanzesc'' lumina emisa), se gasesc si becuri cu sfera de sticla fabricata din sticla mata, colorata.

becuri

Tuburi fluorescente - ofera o lumina asemanatoare cu cea naturala, desi nu la fel de blanda si discreta ca cea emisa de becurile incandescente. Se gasesc la preturi mai mari, dar dureaza mai mult timp. In timp, e posibil sa le considerati o adevarat investitie. Pentru ca dureaza destul de mult timp (chiar si 7 ani) sunt ideale pentru zonele mai greu accesibile. In afara de forma obisnuita (tub lung sau tor), becurile fluorescente se gasesc si in forma de sfere cu soclu, care se potrivesc la multe corpuri de iluminat sau plafoniere. Inainte de a cumpara un bec fluorescent pentru a-l aseza intr-o lampa, verificati mai intai daca se potriveste in fasung si daca nu cumva sfera este mai mare si nu ramane ascunsa dupa abajur. Avantajul este ca nu se incalzesc ca si becurile cu incandescenta.

becuri

Becuri cu halogen - sunt mai noi decat celelalte si emit o lumina dura, alba, care face culorile din incapere sa para mai intense. Desi acum sunt mai raspandite si mai ieftine decat in anii 1990, becurile cu halogen sunt inca mai scumpe in comparatie cu cele incandescente. Un lucru interesant de stiut despre becurile cu halogen este ca, desi au fost concepute pentru a rezista mai mult timp decat celelalte, sunt afectate de praf si uleiuri/grasimi (chiar si grasimea de pe maini, asa ca este bine sa le manevrati cu manusi sau orice alt material de protectie, si nu cu mainile neacoperite). In aceasi ordine de idei, stergeti becurile de praf cu o carpa uscata (faceti acest lucru numai cand becul este rece). Becurile cu halogen se incalzesc foarte mult, asa ca este recomandabil ca inainte de a-l schimba trebuie sa il lasati sa se raceasca.