Trucuri in decorarea locuintei

trucuriContrastele atrag

Deseori designerii combina culorile contrastante obtinand efecte uimitoare, in timp ce majoritatea oamenilor merg pe combinatii cuminti si pe nuante care se potrivesc (ton pe ton). Uneori atunci cand totul se asorteaza intr-o camera aceasta risca sa devina plictisitoare si sa oboseasca privitorul. Daca va decideti sa va decorati singuri locuinta incercati sa spargeti monotonia si sa introduceti intr-un decor linistit o pata de culoare. Nu e nevoie sa exagerati, puteti folosi, de exemplu, un element decorativ intr-un ton mai deschis sau mai inchis decat culoarea predominanta - vopsiti un perete intr-o alta nuanta decat ceilalti. O alta varianta ar fi sa alegeti un accesoriu (covor, draperie, perdea, pernite sau cuvertura de pat) intr-o culoare puternica, vibranta. Punctarea spatiului in astfel de culori contrastante poate avea un efect revigorant asupra atmosferei camerei si ii poate conferi personalitate si stil.

 

Nu achizitionati mobile "la set"

Seturile de mobila pentru dormitoare sau pentru sufragerii pot imprima decorului un aspect rigid si neinteresant. Nu va fie teama sa combinati elemente de mobilier apartinand unor stiluri diferite: vechiul cu noul, modernul cu anticul. O piesa de mobilier care apartine stilului clasic, un fotoliu de exemplu, poate fi integrata foarte bine intr-un decor modern, oferind personalitate incaperii. Daca aveti deja astfel de seturi incercati sa le desperecheati, combinand piesele intre ele: luati noptiera din dormitor si folositi-o ca masuta langa canapeaua din sufragerie.

 

Schimbati culoarea peretilor si nu pe cea a mobilei

Cea mai rapida si mai ieftina modalitate de a da un o noua infatisare locuintei dvs este aceea de a vopsi peretii. Pentru aceasta alegeti de la inceput mobilier in nuante neutre care sa va permita sa folositi o gama cromatica cuprinzatoare pentru pereti. Daca mobilierul dvs este rosu, albastru sau verde posibilitatile de a va schimba decorul prin vopsirea peretilor sunt limitate drastic.

 

Culorile texturilor

Atunci cand alegeti culorile pentru materialele textile din locuinta dvs (tapiterii, perdele, draperii, cuverturi etc.) tineti cont de faptul ca acestea influenteaza felul in care ochii percep culoarea. Tesaturile matasoase reflecta alumina, avand un efect de "albire", in timp ce tasaturile mate (catifeaua, velurul) absorb lumina si adancesc nuanta culorii. Acelasi lucru este valabil si in cazul finisajelor peretilor si pardoselii.

 

Accesorii metalice

Acestea pot incalzi sau raci decorul in functie de nuantele peretilor. Accesoriile sau mobilierul cromat pot "linisti" un décor in care culorile predominante sunt: portocaliul, maroul sau galbenul. Si invers: o incapere cu o zugraveala mai rece (lila, de exemplu) poate fi "incalzita" prin introducerea unor accesorii din alama, cupru sau aurite.

 

Ganditi in termini de trei

Fie ca este vorba de piese pretioase, opere de arta, de poze de familie inramate sau de diverse obiecte decorative simple, ceea ce trebuie sa tineti minte atunci cand va decideti sa le integrati intr-un spatiu este regula celor trei. Doua vase asezate pe o polita sunt prea putine, patru sunt prea multe, dar trei reprezinta numarul ideal. De asemenea, combinarea a trei articole la inaltimi diferite echilibreaza ansamblul din care acestea fac parte si arata foarte elegant. Obiectele folosite nu trebuie sa se inscrie neaparat in seria obiectelor de arta pretioase, ci pot fi reprezentate de: sfesnice de lumanari, vase decorative, sculpturi, casete de bijuterii, rame foto etc.

 

Corina Dovinca

InCasa.ro