Stilul japonez

Stilul JaponezAspectul esential in designul japonez il constituie simplitatea. Prin urmare, daca optezi pentru acest tip de decor trebuie mai intai sa scapi de dezordine: stilul japonez este mai cu seama retinut si ordonat, nu contine foarte multe elemente decorative, promoveaza convietuirea intr-un spatiu, in care piesele de mobilier sunt simple si esentiale. Caracteristicile principale ale decorului japonez sunt liniile drepte si spatiile clar definite.

 

In cazul in care incaperea pe care vrei sa o redecorezi este plina de mobila nu-ti ramane decat sa o golesti, pentru ca severitatea acestui stil este sustinuta de spatiile deschise si nu iti permite sa pastrezi obiecte de mobilier voluminoase sau sofisticate.

 

Poti incepe redecorarea alegandu-ti o portiune a camerei, eventual acea parte in care exista o fereastra larga, de preferat cu vedere catre gradina, astfel incat sa existe sentimentul de deschidere. Pentru a delimita spatiul foloseste panouri shoji. Introducerea acestora intr-un decor oarecare transforma incaperea fundamental. Confectionate din hartie de orez, pe un cadru de lemn, aceste panouri reprezinta modalitatea traditionala de impartire a spatiului in locuintele japoneze si contribuie mult la crearea atmosferei orientale, pe de o parte permitand trecerea luminii si ventilarea, iar  pe de alta parte asigurand un grad optim de intimitate.

 

Pentru decorarea ferestrelor foloseste jaluzelele din bambus. Utilizarea celor doua elemente reprezinta garantia crearii unei atmosfere traditionale japoneze. Pentru a intregi decorul adauga scaune joase, presuri tatami, cateva perne.

 

Stilul japonez se bazeaza pe asimetrie, considerata a fi creativa, in comparatie cu simetria, care ofera sentimentul de static. Oricare ar fi elementele de decor pe care le utilizezi aranjeaza-le astfel incat sa fie asimetrice. De preferat ar fi ca aceste elemente sa aminteasca de traditia japoneza: foloseste obiecte de iluminat confectionate din hartie, aranjamente florale (ikebana), tablouri pictate cu motive japoneze. Pentru a da culoare decorului utilizeaza pahare din cristal in nuante de roz, violet, gri, pe care sa le pozitionezi, de asemenea, asimetric.

 

Pentru decorarea peretilor foloseste reflexii aurii sau argintii. Pentru a le accentua iti recomand sa introduci un tablou sau o bucata de tapet, care sa ocupe pozitia centrala a peretelui, fara a-l incarca. Desenul sau pattern-ul ales e de preferat sa fie realizat cu negru: de ex. un copac.

 

Pentru iluminat foloseste spoturi, pe care sa le instalezi pe marginea plafonului, astfel incat sa accentuezi reflexele peretilor si sa creeze impresia de spatiu.

 

www.incasa.ro

21.05.2008