5 intrebari de pus inainte de a decora

idei decoExista cateva intrebari pe care trebuie sa vi le puneti inainte de a incepe sa decorati locuinta si chiar inainte de a merge la cumparaturi. Daca procedati in acest fel va va fi mult mai usor sa va decideti asupra a ceea ce urmeaza sa achizitionati, asupra modificarilor pe care trebuie sa le operati sau a lucrurilor pe care nu le vreti in noul dvs. decor.

1. Prima intrebare este: cum voi folosi aceasta camera? Nu este mare filozofie sa va dati seama ca dormitorul trebuie sa includa, ca elemente de baza: un pat, un scaun si o lampa, insa trebuie sa va ganditi si la amanunte. Doriti sa impresionati prin crearea unui punct focal, cu ajutorul unei piese deosebite sau vreti sa rezervati un spatiu generos aparatelor de facut exercitii fizice? In cazul unei camere de familie doriti sa rezervati o suprafata mare distractiei sau veti umple spatiul cu o masa de biliard?  Atentie, deci, la amanunte.

2. Voi folosi aceasta camera in fiecare zi sau numai ocazional? Este o alta intrebare de la care trebuie sa porniti in incercarea dvs de a va decora locuinta cat mai placut si cat mai util. Raspunsul la aceasta intrebare va va ajuta sa decideti in legatura cu bugetul pe care il veti aloca spatiului respectiv, culorile pe care le veti folosi si cu obiectele de mobilier necesare. Daca aveti de-a face cu o camera de oaspeti, desi veti intra in ea o data pe luna, veti investi mai mult decat intr-un dormitor in care va veti petrece fiecare zi a vietii. Camera de oaspeti va fi vopsita intr-o culoare indrazneata, va fi decorata dupa ultima moda si va contine piese valoroase. Dormitorul insa va fi vopsit in culori calde, familiare, va contine obiecte de mobilier practice si functionale si va fi decorat dupa prorpiul gust.

3. In privinta paletei coloristice trebuie sa va intrebati care este culoarea mea preferata si cum o pot folosi intr-o anumita camera? Sa presupunem ca aveti o pasiune pentru fuchsia (roz inchis). Cu siguranta nu veti putea vopsi peretii in aceasta culoare, insa o puteti utiliza in fiecare camera, introducand elemente decorative, accente sau plante ornamentale colorate in fuchsia. Incercati, de exemplu, sa introduceti o piesa decorativa colorata in multe nuante, printre care si fuchsia, intr-o decor preponderent bej si veti observa ca ati creat un punct focal atractiv.

4. Primeste camera mea suficienta lumina naturala? Odata ce va veti pune aceasta intrebare veti stii si ce culori trebuie sa folositi in decor si de ce alte elemente de iluminat aveti nevoie. In cazul unui spatiu "umbros" folositi culori deschise pentru finisaje si pereti, introduceti in camera lampi, spoturi sau "piste luminoase". Daca incaperea primeste lumina naturala intreaga zi, va fi nevoie sa montati draperii, jaluzele, storuri sau obloane cu ajutorul carora sa controlati aceasta lumina.

5. De ce mobila voi avea nevoie si cum ar trebui sa o asez? Nu exista reguli fixe dupa care sa va ghidati atunci cand aranjati mobila in decor, ba mai mult exista foarte multe piese de mobilier care se potrivesc in orice camera, indiferent de specificul acesteia. Sunt cateva linii directoare in functie de care va puteti ghida. Si anume:

- determinati mai intai punctul central al camerei. In functie de acesta veti aranja tot mobilierul;
- decideti unde va fi asezata cea mai mare piesa de mobilier pe care o aveti: patul, sofaua, masa, dulapul, etc. dupa care amplasati celelalte piese: scaunele, biroul, dulapurile. La final gasiti locul potrivit pentru piesele decorative de mici dimensiuni (oglizile, masutele, taburetele etc.);
- asigurati-va ca spatiul destinat sederii are in preajma o sursa de lumina;
- echilibrul este foarte important intr-o camera, astfel ca imperecheati piesele: sofalei aflate intr-o parte a camerei sa-i corespunda un ansamblu de scaune de dimensiuni aproximativ egale, aflat in partea opusa;
- pentru a crea un spatiu conversational placut asigurati-va ca intre locurile de sezut se afla o distanta de cca 2-4 m.?;
- folositi un covor decorativ neutru pentru a marca spatiul destinat odihnei sau conversatiei si asigurati-va ca acest covor nu zboara - este bine "ancorat" de piesele de mobilier.

In speranta ca aceste sfaturi va vor fi de folos, va urez sa fiti inspirati!

Corina Dovinca
InCasa.ro