Stilul de amenajare al anilor 70

amanejari 60Febra disco, pantalonii evazati, mobilier si decoratiuni din plastic colorat sau tapetul in culori tipatoare - acestea sunt doar cateva din aspectele specifice anilor ’70.

Aceasta perioada era infloritoare si din punct de vedere economic cu precadere in tarile occidentale sau in cele de peste Ocean. Stilul de viata - petrecaret, rebel, libertin - si-a pus amprenta si asupra designului, iar amenajarile interioare erau extrem de colorate si oarecum “dezorganizate”.

Valul retro s-a extins si asupra prezentului, iar designerii au incercat sa ia tot ce este mai bun din acesta, astfel curentul “flower power” se regaseste si in amenajarea interioara.

Ne aflam tot in anii ’70 cand cultura Hippie s-a extins cu repeziciune, iar ceea ce reprezenta pana atunci un protest impotriva societatii de consum, se transforma intr-o miscare de masa. Motivele florale, cele din folclor si modelele psihedelice se impun in stilul vestimentar. Influentele ating si sfera amenajarilor interioare conferind tapetelor, materialelor, lampilor si mobilierului inconfundabilul "Hippie Look". In acea perioada se improviza mult si majoritatea elementelor decorative erau prelucrate manual. Acest trend s-a extins pana in zilele noastre iar stilul retro este din ce in ce mai apreciat mai ales in randul tinerilor.

Specifice sunt canapelele inflorate, iar draperiile colorate ne duc cu gandul la cele care in anii ’70 reprezentau decoratiunea de baza a geamurilor din microbuze. Asternuturile si paturile cu motive Paisley reprezinta de asemenea un “must”. Si in camera de zi incepe sa se impuna stilul “anilor de aur”. Astfel amenajarea stricta, cu forme clare, moderna este combinata foarte frumos cu stilul vioi, foarte colorat si cu multe elemente decorative din plastic. Scaunele, vesela si tacamurile din portelan sunt inlocuite cu cele din plastic, iar aparatura electronicaimpresioneaza printr-un design si prin forme futuriste.

Culorile maro, bej si portocaliu - tipice anilor ’70

Portocaliul este predominant, iar in combinatie cu maroul si bejul are acel flair specific acelor vremuri. Foarte indragite si raspandite este si verdele crud sau galbenul tipator. Modelele proeminente nu lipsesc de pe tapet sau de pe orice material textil.

Sursa foto

A.V.
InCasa.ro