Aflati cum puteti avea grija de tacamurile dumneavoastra de argint

           Aveti tacamuri din argint prafuite, innegrite si fara stralucire? Va temeti sa le lustruiti pentru a nu le strica frumusetea originala?

            Nu va temeti pentru ca slefuirea si curatarea lor este doar un proces simplu si nici nu va ocupa prea mult timp. Acum aveti ocazia sa invatati sa va curatati singuri argintaria urmand cateva sfaturi si instructiuni.

            Cand stiti ca trebuie sa slefuiti o piesa de argint? Foarte simplu, atunci cand observati ca aceasta si-a pierdut din stralucire si mai , capata o nuanta de galben sau chiar negru. Nu lasati argintaria sa se murdareasca si degradeze astfel incat sa trebuiasca sa apelati la ajutor profesionist care evident va costa suficient de mult si va dura si mai mult.

            In comert exista acum o multime de solutii speciale pentru curatarea obiectelor de argint. Primul pas este sa introduceti fiecare piesa de argint in apa fierbinte direct in chiuveta sau intr-un castron, pentru a indeparta primul strat de praf. Apoi cat argintul este cald adaugati pe un burete putina solutie si acoperiti rapid toata suprafata de argint sau argintata cu o pelicula fina de solutie. Urmeaza sa frecati cu blandete fiecare particica a piesei inclusiv in interirul ei pana cand depunerile de praf sau negreala sunt indepartate. Pentru furculite va trebui sa insistati mai bine intre dinti. Piesele mici au nevoie de aproximativ 30 de secunde de frecare in timp ce obiectele mai mai au nevoie chiar si de 2 minute. La sfarsit mai spalati o data piesa cu sapun de vase sau detergent lichid mai bland si clatiti din abundenta cu apa calda.

            Dupa ce ati terminat operatiune a de spalare urmeaza cea de stergere cu o bucata de carpa sau prosop din bumbac moale, cu care veti da si luciul final. N-ar trebui sa va ia mai mult de un minut pentru fiecare tacam in parte. Pentru obiectele mari si incapatoare asteptati mai multe ore sa se usuce complet. Veti fi chiar surprinsi de rezultatul final. La final spalati-va bine mainile si clatiti-le pentru ca solutiile de curatat argintaria sunt destul de corozive.

            Daca aveti piese de argint care sunt foarte deteriorate, indoite sau rupte, cu parti lipsa atunci contactati o firma specializata in reparatii si restaurari obiecte de argint, de arta in general.

            Un lucru important este si cum depozitati argintaria. Exista saculeti speciali imbibati cu particule de argint care sa impiedice innegrirea. Astfel de saculeti puteti gasi la magazinele de bijuterii si chinezarii. Sunt de obicei de culoare maro si trebuie sa fie perfect uscati. Daca nu folositi saculeti speciali atunci asezati tacamurile sau obiectele de argint la o oarecare distanta intre ele pentru a nu se zgaria.

            Pentru a fi siguri ca vor rezista mai mult timp cumparati intotdeauna tacamuri si seturi de obiecte din argint de cea mai buna calitate. De asemenea cumparati crème sau solutii speciale dintre cele mai bune si mai ales respectati instructiunile de pe aceste solutii. Daca folositi des tacamurile atunci spalti-le temeinic dupa fiecare folosire. Lustruirea lor in mod special se va face cam de 2-3 ori pe an. Evitati orice fel de solutii cu sare pentru ca aceasta favorizeaza innegrirea lor. Daca doriti sa dati tacamurilor o tenta antica puteti sa lasati neslefuite  unele parti din piese mai ales cele foarte complicat lucrate, cu multe santulete si adancituri.

           In general tacamurile de argint se folosesc la ocazii speciale si de sarbatori alaturi de cea mai buna vesela de portelan.

www.incasa.ro

16 mart 2007