Alegerea ferestrei potrivite

O fereastra buna asigura interiorului caminului dumneavoastra un minim de confort; în mod normal, ea trebuie sa permita patrunderea de lumina suficienta iar caracteristicile sale termice, fonice si de rezistenta trebuie sa împiedice patrunderea umiditatii si a zgomotelor din exterior. Cel mai important este sa stiti ce tip de fereastra se potriveste constructiei casei sau apartamentului si ce doriti de fapt de la o fereastra... mai multa lumina... mai multa izolare fonica...sau toate la un loc.

În general, o cincime din fereastra este facuta din lemn sau alte materiale ca metalul, PVC-ul, iar patru cincimi a ferestrei din sticla. Lemnul este apreciat pentru ferestrele caselor vechi, ori într-un mediu traditional, în zonele rurale, la munte ori la mare. Exista ferestre excelente din lemn, ale caror calitate si estetica sunt perfect comparabile, daca nu chiar superioare modelelor din alte materiale. De ceva ani însa, PVC-ul si aluminiul par sa fie preferate celorlalte materiale. Rezistente la efectele poluarii sau la soare si ploi, ferestrele din PVC nu pot putrezi si nu necesita absolut nici o întretinere, decat o simpla spalare periodica, de aceea acest tip de material este recomandat mai ales pentru regiunile cu intemperii abundente.

În plus, tamplariile din PVC poseda excelente calitati izolatoare, iar la ferestrele mari, profilurile compartimentate sunt rigidizate prin ranforsari de otel. Aluminiul este simultan elegant, rezistent si usor, aluminiul îsi gaseste cu usurinta locul la ferestrele caselor si blocurilor, deoarece sustine bine greutatea geamurilor de mari dimensiuni. Defectul sau ramane totusi calitatea mediocra a izolarii. Aluminiul este disponibil în trei tipuri: mat, satinat si stralucitor. Aveti de asemenea posibilitatea de a alege aluminiul termolacuit, la care paleta culorilor este foarte vasta.

Un alt material folosit în tamplarii este otelul, care desi este foarte rezistent si cu un grad ridicat de protectie împotriva oxidarii totusi are o capacitate mediocra de izolare termica. Exista si tamplarii mixte, care asociaza calitatile a doua materiale diferite, un fel de sandvis lemn-aluminiu, PVC-lemn, otel-PVC sau alte combinatii. Dar indiferent de combinatii sau de simplitatea tamplariei, se intampla uneori, sau destul de frecvent, ca spatiul dintre canatul si cadrul fix ale unei ferestre sa permita trecerea unui curent de aer.

Chiar daca este minim, el reprezinta totusi o pierdere excesiva. Astfel, un interstitiu de 2 mm pe tot perimetrul unei ferestre mari poate lasa într-o ora sa treaca tot atat aer cat ar trece printr-un ochi spart de geam.

Sursa: casasibiroul.ro