Foliile pentru ferestre

folie geamSticla sablata (sticla cu aspect inghetat) sau vitraliile reprezinta modalitati foarte atragatoare de a va decora locuintele, insa preturile acestora va pot descuraja. In ultimii ani, pentru a beneficia de un design estetic pentru ferestrele dvs, era necesar sa platiti un artizan sau un producator de ferestre pentru a va proiecta un design personalizat. In ultima perioada, insa, ferestrelor-film (window film), devenite tot mai populare, reprezinta solutia convenabila pentru proprietarii care isi doresc ca locuintele lor sa le satisfaca nevoia de intimitate si sa indeplineasca o functie decorativa si care vor sa aiba un control al luminii. Aceste elemente sunt usor de instalat, vin intr-o varietate de aplicatii si pot transforma vederea in cateva minute, modificand atat aspectul incaperii, cat si starea de spirit a privitorului.

Conceptul de fereastra-film, utilizat in legatura cu aplicatiile pentru sticla plana cu control solar, dateaza inca din anii 1960. Obiectivul initial al acestor produse a fost acela de a controla dezechilibrele de incalzire sau de racire, care rezulta din incarcarea solara. Aceste filme timpurii erau proiectate pentru a reflecta radiatia solara, pentru a preveni patrunderea directa a luminii soarelui si incalzirea suprafetelor interioare, permitand, in acelasi timp, si vederea prin sticla.

Odata cu dezvoltarea si imbunatatirea conceptului de fereastra-film, s-a dezvoltat si o cerere pentru filmele cu control solar colorate, care sa completeze designul architectural al diferitelor constructii. Colorarea filmului a fost realizata prin diferite mijloace, producandu-se nuante precum: bronzul, auriul, griul, chihlimbarul etc.

Criza energetica de la inceputul anilor '70 a determinat aparitia interesului pentru un alt aspect al utilizarii foliilor pentru ferestre, si anume: reducerea pierderilor de caldura spre exterior. S-a constatat ca filmul din poliester are tendinta de a absorbi si de a reradia undele infrarosii lungi de caldura, mai degraba decat de a actiona ca un mediu transparent. Prin experimentare, noi materiale de film si de constructie au fost dezvoltate, pentru a consolida aceasta caracteristica. Aceste filme au imbunatatit foarte mult retentia de caldura in interiorul unei incaperi.

Eficienta filmelor cu control solar, pentru ferestre este strans legata de conditiile locale de vreme, de orientarea cladirii, de dimensiunile ferestrei si de alti factori, cum ar fi conditiile de umbrire exterioara. Cu toate acestea, raportandu-ne la costurile de energie, aceste produse sunt tot mai valoroase, reprezentand o investitie pe termen lung mai ales pentru proprietarii de spatii comerciale si rezidentiale.

Sursa foto

Corina Dovinca
InCasa.ro