Aparatele digitale de fotografiat

Invadarea pietei de electronice cu diferite aparate de fotografiat digitale a dus cum era firesc la o scadere a preturilor.  Modelele oferite de firmele mari, impreuna cu accesoriile de genul medii de stocare si acumulatori sau baterii au devenit mult mai accesibile clientului roman.

hp digital     

Fotografia digitala are un mare succes din cauza numeroselor avantaje care le ofera fata de fotografia "clasica" pe film. Dezavantajele sunt putine: aceste imagini nu pot fi marite foarte mult iar unele aparate consuma multa energie, si veti avea nevoie de acumulatori de rezerva. Ca orice aparat electronic, aparatul digital nu va putea fi folosit la temperaturi foarte scazute. Avantajele insa depasesc din plin dezavantajele: imaginile capturate sunt mult mai usor  de prelucrat si de distribuit;  puteti vedea poza imediat dupa de ea a fost facuta, avand posibilitatea sa o stergeti si sa faceti alta mai buna.

 

Si fotografii profesionisti prefera acest tip de aparate pentru ca pozele de la diferite evenimente pot fi foarte usor descarcate pe internet, deci mai rapid trimise catre doritori. Dar nu numai profesionistii pot folosi aceste aparate ci si pasionatii de fotografie in general. Daca doriti sa surprindeti imagini inedite din viata familiei, daca doriti sa faceti un album digital, transcris apoi pe CD sau DVD , aparatul digital este alegerea cea mai buna. O data ce pozele au fost facute ele pot fi prelucrate pe calculator cu ajutorul mai multor programe specializate. Acum aveti posibilitatea sa printati pozele preferate pe hartie fotografica, la dimensiunile si calitatea dorita.

nikon

            Unele modele pot inregistra secvente video si sunet insa la o calitate  medie fata de camerele de filmat. Modelele mai ieftine inregistreaza doar secvente video fara sunet, in functie de memoria disponibila. Aparatele digitale pot avea memorie interna, de obicei mica. Cardurile de memorie externa variaza ca pret si capacitate. Cardurile de memorie au capacitate incepand de la 128mb pana la 4gb si se prezinta sub mai multe formate: XD, SD etc. Fotografiile digitale sunt alcatuite din sute de mii sau milioane de pixeli. Un pixel este un mic patrat ce are o anumita culoare. Daca luam o imagine si o marim excesiv, vom observa pixelii.

Iar calitatea pozelor poate fi de la super calitate la calitate medie si scazuta.  Calitatea unei imagini depinde in mare masura de rezolutie (numarul de pixeli din imagine). Daca imaginea are o rezolutie mare, atunci detalile si contururile vor fi percepute mult mai bine decat la o imagine cu rezolutie scazuta.  Daca vrei sa faci fotografii clare ale unor obiecte aflate la oarecare distanta ai nevoie cu siguranta de un obiectiv ZOOM. Zoom-ul este de doua tipuri optic sau digital. Zoom-ul optic iti permite sa urmaresti subiectul, de aproape sau de departe exact ca si un aparat foto clasic. Fotografia obtinuta are aceeasi rezolutie deci fotografiile tale vor fi clare si pline de detalii. Zoom-ul digital selecteaza doar o parte din imaginea pe care ai fotografiat-o, ceea ce  determina o pierdere substantiala de calitate si claritate.

peisaj digital

Aparatul digital permite alegerea functiei de bliz, efectul fara ochi rosii, sau fara bliz. De asemenea permite mai multe moduri de fotografiere: portret, peisaj, automat, pe timp de noapte, si filmat. Majoritatea modelelor au si functia de fotografie programata, cu declansare la un anumit interval de timp.

www.incasa.ro

Altheate

16 dec 2006