Diferenta dintre DPI si PPI

De cele mai multe ori insa, el este folosit intr-un context gresit cum ar fi: pentru a exprima numarul de pixeli dintr-o imagine, numarul de puncte dintr-o imagine printata sau numarul maxim de puncte pe inch pe care ii poate scoate o imprimanta. De aceea, a fost introdus un termen nou, PPI, pentru a lamuri aceasta confuzie. In acest articol vor explica ambii termeni.
 
PPI inseamna ''pixels per inch'' si descrie numarul de pixeli pe 1 inch patrat, intr-o fotografie. PPI este legat de numarul de pixeli ai camerei foto digitale (cunoscuti ca megapixeli) si influenteaza dimensiunea imaginii. Pentru a calcula cati pixeli pe inch are o imagine trebuie sa: inmultiti lungimea cu latimea ei (atentie! 1 inch = 2,54 cm), rezultatul fiind numarul de inchi patrati ai fotografiei; apoi impartiti numarul de pixeli ai camerei foto digitale la numarul de inch-i; pasul urmator este sa aflati radacina patrata din numarul aflat mai devreme. 

DPI provine de la ''dots per inch'' - puncte pe inch - si se refera la o caracteristica a imprimantei. Fiecare imprimanta realizeaza imaginile/textul prin tiparirea unor puncte, unul langa celalalt (acestea pot avea dimensiuni diferite). Dpi reprezinta rezolutia maxima de care este capabila o imprimanta, astfel ca termenul se leaga de numarul de puncte pe care il tipareste imprimanta pe 1 inch patrat. De exemplu, daca o imprimanta are 1200 dpi, atunci inseamna ca ea va tipari 1200 de puncte pe inch (pe ambele laturi). Cu cat este mai mare valoarea in dpi, cu atat mai mici sunt punctele de culoare si acuratetea cu care imprimata reda detaliile si culorile creste.

Atunci cand vrem sa printam imaginile, trebue sa avem grija ca numarul de dpi sa fie mai mare decat ppi, altfel, imprimanta nu va putea sa scoata imaginea la rezolutia sa maxima.