Arborele multicolor - Eucaliptul Curcubeu

Natura nu conteneste sa ne surprinda cu creatiile sale, in lume existand mii de specii de plante care starnesc curiozitatea datorita aspectului lor mai putin obisnuit. Unii copaci se fac remarcati datorita siluetei ciudate iar altii datorita florilor si fructelor.

Eucaliptul-curcubeu (Eucalyptus deglupta) se distinge de celelalte specii printr-un colorit aparte, data de scoarta trunchiului. Imbracat initial intr-un invelis moale, de culoare galbena - maronie, Eucaliptul-curcubeu se transforma intr-o adevarata opera de arta in momentul in care ajunge la maturitate.

Trunchiul acestuia isi schimba periodic nuantele, plecand de la tonuri de verde, albastru si portocaliu, pana la rosu, roz, lila sau fuxia. Acesta transformare are loc datorita procesului de exfoliere. Arborele isi innoieste an de an invelisul, isi leapada portiuni din straturile exterioare ale scoartei, dezvaluind straturile de tesut nou, de un verde viu.

Pe masura ce aceste straturi inainteaza in varsta, isi schimba culoarea, trecand de la albastrui la violet, apoi la portocaliu si cafeniu. Fenomenul de exfoliere se datoreaza ritmului rapid de crestere a eucaliptului, acesta fiind modul de adaptare a scoartei la modificarea dimensiunilor copacului.

Acest copac, intalnit in special in Indonezia, Filipine si Noua Guinee, se numara de asemenea printre cele mai inalte soiuri de arbori de pe planeta. Cel mai inalt eucalipt din lume masoara 100 m, iar trunchiul unui astfel de copac poate ajunge pana la 20 m diametru. Eucaliptul isi pastreaza frunzele verzi tot timpul anului si se dezvolta intr-o perioada de timp relativ mica. Eucaliptul-curcubeu poate fi crescut si ca arbore ornamental, are nevoie insa de multa lumina si de temperaturi ce depasesc limita inghetului.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro