Armonizati-va locuinta cu culoarea

De la o zi la alta ideea ca prin culoare locuinta poate fi transformata intr-un mediu mai placut si mai sanatos capata tot mai multi sustinatori. Cercetarile facute au aratat ca in functie de culoarea predominanta in locuinta noastra ne simtitm mai bine sau mai rau, avem un somn linistit sau ne zvarcolim toata noaptea, viata ni se pare frumoasa sau dimpotriva un calvar.

Rosul, spre exemplu, poate aduce o doza de energie prin accelerarea pulsului si a respiratiei, putand chiar sa ne ajute sa devenim mai rapizi si mai puternici. Expunerea la lumina albastra, pe de alta parte, ii ajuta intr-o oarecare masura pe cei care sufera de artrita si alte dureri. In timp ce teoriile privind folosirea culorilor in scop terapeutic pot parea derutant de stiintifice, exista si modalitati mult mai simple de a folosi o culoare sau mai multe pentru a va transforma locuinta in functie de ce va doriti. Luati in considerare acest amanunt data viitoare cand va zugraviti locuinta.

Designerii au obtinut rezultate deosebit prin folosirea tonurilor de crem, bej si gri ca fundal, adaugand culori vii si accesorii neobisnuite. Exista asadar doua optiuni clare: o singura culoare sau mai multe, armonizate pentru a obtine o anumita stare de spirit.

Cei care doresc sa aleaga monocromia pot urma regulile si ideile urmatoare:

- daca folositi o singura culoare, alegeti o nuanta care sa atraga atentia.
- o camera monocroma are un mare avantaj : in momentul in care intrati deveniti centrul de atentie. Pentru a aduce putin "viata", adaugati o culoare calda, precum rosu, dar foarte putin. O tenta Bordeaux este si mai potrivita, pentru ca este mai blanda si nu oboseste. Folositi pentru o astfel de camera un mobilier mai ciudat, eventual exotic, pentru a obtine un mediu care sa va reflecte personalitatea. Evitati intotdeauna conventionalul, mobila de serie, comunul. Daca ati avut curajul de a schimba aria cromatica a locuintei nu are nici un rost sa pastrati mobila veche si prafuita. Fiti creativi. Alegeti ceva "altfel" decat ati vazut in alte case, faceti in acest fel o declaratie stilistica.

Cheia unei schimbari este originalitatea. Dar mai mult decat atat noua culoare trebuia sa va placa si sa va faca sa va simtiti bine. Experimentati si alegeti ceea ce vi se potriveste.