Bradul de Craciun perfect

Bradul de Craciun perfect

 

Planificarea atenta este si in acest caz cea mai buna solutie. Nu asezati niciodata bradul langa o sursa de caldura, oricare ar fi aceasta, si nici intr-o arie circulata a locuintei, unde il puteti cu usurinta rasturna sau lovi. Evitati sa il puneti pe suporturi instabile. Dupa ce ati ales locul in care va sta bradul, masurati cu grija spatiul disponibil. Inaltimea este foarte importanta, dar in special dimensiunile disponibile pentru brad. Masurati si dimensiunile suportului pentru a nu fi nevoit sa ciopliti baza pomului minute intregi. Notati toate cifrele pe o hartie mai bine decat sa va bazati pe memorie. Bradul trebuie sa se incadreze perfect in camera, asa ca aveti grija cum il pozitionati. Renuntati la evaluarile din ochi si folositi o ruleta, pe care este bine sa o luati cu dv si cand cumparati bradul.

 

Inainte de a pleca de acasa asigurati-va ca aveti cum sa transportati bradul acasa. Masina proprie sau cea a unui prieten sunt cele mai bun solutii, pentru ca nu prea se intampla ca cei care vand brazi sa asigure si transportul. Un taxi este o idee proasta, pentru ca va fi greu de gasit si cu siguranta soferul va profita pentru a va cere mai multi bani decat costa cursa. De ce sa nu profite ? Alegeti un suport pentru brad. Acesta trebuie sa fie solid, de preferinta metalic, si ar fi o idee buna sa-l vopsiti cu cateva zile inainte. Testati-l si daca este nevoid schimbati-l. Ce poate fi mai neplacut decat ca pomul de Craciun sa se prabuseasca in mijlocul sufrageriei ? Daca aveti o masina nu uitati sa luati sfoara pentru a lega bradul si o patura veche, daca il puneti in interior, pentru ca acele sa nu se raspandeasca peste tot.

 

Alegerea pomului este si cea mai dificila parte. Brazii cu ace scurte sunt mai usor de decorat, dar nu atat de aspectuosi. Chiar daca vi se pare ca toti sunt la fel, exista diferente mari nu doar intre specii, dar si intre exemplarele aceleiasi specii. In functie de ce decoratii aveti pregatite alegeti un brad mai inalt sau mai scurt, cu ramuri bogate sau nu, mai groase sau mai subtiri. Un pom impodobit arata mai bine daca ornamentele stau drept si nu sunt pur si simplu asezate pe o creanga si agatate de cele superioare. Majoritatea brazilor vanduti sunt crescuti special pentru a fi bogati si drepti, dar sunt si mai scumpi. Nu este rau sa aveti un glob de Craciun sau cateva, pe care sa le asezati in diverse locuri ale bradului ales, pentru a vedea cum arata. Intotdeauna sa aveti grija ca bradul sa fie "proaspat", pentru a nu avea surpriza de a-l scoate din masina deja scuturat. Acele trebuie sa fie lucioase, verzi si sa miroasa bine.

 

Dupa ce ati ales bradul vine la rand odiseea transportului. Daca nu aveti o masina de teren sau o dubita, aici incep si problemele. Daca trebuie sa fixati bradul pe acoperisul masinii nu uitati sa-l legati foarte, foarte bine. Este ideal daca aveti si cum sa-l acoperiti. Oricum, cei de la care l-ati cumparat ar trebui sa va ajute, daca nu, trebuie sa va descurcati singur. Este o idee buna sa-l acoperiti cu o patura sau o folie de plastic. Oricum e mai bine decat nimic.

    

Asezarea, aranjarea, impodobirea si ingrijirea

 

Daca dupa ce ati ajuns acasa nu va apucati imediat sa impodobiti bradul, preferand sa amanati pentru a doua zi, trebuie sa aveti grija de pomul de Craciun. Masurati si eventual taiati de la baza bradului, pentru ca acesta sa aiba inaltimea perfecta. In asteptare puneti bradul intr-un loc ferit de lumina si caldura, intr-o galeata cu apa calduta.

Cand il montati in suportul special verificati stabilitatea. Daca podeaua sau covorul nu sunt perfect drepte puneti sub suport o bucata de scandura. Acoperiti in prealabil podeaua cu folie de plastic sau o bucata de mocheta veche pentru a evita zgarieturile si petele de apa.

Fixati bradul in suport si asezati-l acolo unde va doriti. Pentru ca bradul sa arate cat mai bine nu uitati sa taiati ramurile uscate (daca exista) sau cele care strica linia generala a pomului (pe care este bine sa le taiati pe o linie paralela cu podeaua, pentru a nu iesi in evidenta). Puteti sa pastrati ceea ce ati taiat pentru a impodobi casa. Pentru a pastra prospetimea bradului este bine sa il stropiti cu putin apa. Asteptati sa se usuce, dupa care decorati-l cum va doriti. Exista si suporturi de tip ghiveci, in acest fel tinand pomul in permanenta in pamant umed. Nu udati prea mult pamantul daca aveti acest tip de suport, pentru a nu avea surpriza unei balti murdare in sufragerie.

 

Daca aveti copii sau animale si va este teama ca bradul ar putea fi rasturnat, sprijiniti-l de mobila, legati-l cu sarma subtire sau gasiti alt tip de suport.

 

Dupa ce perioada sarbatorilor a trecut evitati sa ardeti bradul. In primul rand din cauza riscului de incendiu, si apoi pentru ca se spune ca v-ar purta ghinion. Mai bine duceti-l pur si simplu la gunoi.