Cafeaua ne mentine tineri

cafeaua ne mentine tineriConform unei cercetari recente, cafeaua ne poate mentine creierul tanar.

 

Un studiu efectuat pe o perioada de zece ani arata ca cei care beau trei cesti de cafea pe zi prezinta cel mai redus risc de a dezvolta o stare avansata de declin mental la batranete.

 

Cercetatorii de la Institutul National de Sanatate Publica si Mediu din Olanda au analizat timp de zece ani declinul cognitiv la persoane in varsta. Dintr-un total de 676 de barbati, din mai multe tari din Europa au fost supusi unor teste care au demonstrat efectul pozitiv al cafelei asupra performantelor cognitive.

 

Declinul mental al celor care nu consumau cafea era de pana la patru ori mai mare decat la cei care consumau trei cesti pe zi.

 

Una din teoriile care explica aceste rezultate spune ca de fapt cofeina ajuta memoria, pentru ca actioneaza asupra receptorilor din creier. Inca o dovada in acest sens este ca pacientilor cu presiune arteriale ridicate le este prescris ca consume cacao.

 

Un studiu realizat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite ale Americii a cerceteaza in prezent daca consumarea a doua cesti de cacao pe zi scade presiunea arteriala. Doctorii spun ca cacaoa va afecta modul in care pacientii cu hipertensiune reactioneaza la insulina, un hormon secretat de pancreas si care regleaza nivelul de zahar din sange.

 

Nu se stie exact cum functioneaza cacaoa, dar studiie de laborator sugereaza ca flavonoidele, antixidanti care se gasesc in cacao, au efecte benefice asupra sistemului vascular si imbunatatesc sensibilitatea la insulina.