Cat de periculoase pot fi produsele de curatat

Pe cat sunt de necesare in casa, pe atat de periculoase pot fi. Este vorba de produsele de curatat care, se gasesc in fiecare locuinta intr-un numar destul de mare. Pentru a ne mentine casa curata ne folosim de o gama larga de produse de curatat: sapunuri, detergenti, agenti de inalbire.

Dar, in timp ce substantele chimice din spuma de curatare, albire, si dezinfectatare actioneaza, acestea contribuie si la poluarea aerului din interior. O mare parte din aceste produse sunt otravitoare daca sunt ingerate, si nocive daca sunt inhalate sau atinse. Cu totii stim ca inmultirea si raspandirea virusurilor, a bacteriilor si a ciupercilor pot fi prevenite prin mentinerea unei igiene stricte. Insa este foarte important sa cunoastem si riscurile la care ne supunem atunci cand folosim produsele de curatat.

Pentru a utiliza cat mai corect aceste substante trebuie sa ne informam de pe eticheta produsului despre instructiunile de utilizare oferite de producatori precum si ce substante active contin aceste produse. O combinatie nefericita de agenti activi sau clatirea necorespunzatoare a suprafetelor pot fi, de asemenea, periculoase pentru sanatate. Unele dintre cele mai periculoase produse de curatat sunt corozivele. Printre acestea se numara acidul hidrocloric, acidul fosforic si acidul sulfuric. Substantele chimice corozive pot provoca arsuri grave la ochi, piele si, daca sunt ingerate, pe gat si esofag.

Foarte multe produse de curatat au in componenta lor clor si amoniac. Inhalarea vaporilor sau inghitirea accidentala a substantei poate duce la aparitia unor infectii respiratorii sau digestive, precum si la intoxicatii. Aceste substante se gasesc in cantitati mari in produsele de curatare pentru toaleta sau cuptorul din bucatarie, dar si pentru curatarea tevilor. Unele substante pot avea efecte imediate asupra sanatatii, precum arsuri la nivelul pielii, iritatii ale cailor respiratorii sau lacrimarea ochilor, sau pe termen lung, cum ar fi cancerul. Este indicat sa aerisiti incaperea in care utilizati aceste produse si sa folositi manusi si masti de protectie.

Sursa foto

A.I.

InCasa.ro