Cataplasmele cu morcovi previn imbatranirea si formarea ridurilor

Cataplasme cu morcoviMorcovul este o leguma-medicament remarcabila, nu numai datorita continutului bogat in caroten al radacinii, ci si continutului de substante cu efecte terapeutice importante al frunzelor si semintelor sale.
Aceasta leguma combate astmul, afectiunile hepatobiliare, hepatitele si, sub forma de cataplasme, previne imbatranirea si aparitia ridurilor. Pentru aceasta se vor bea 50 pana la 500 ml suc pe zi, dimineata, pe nemancate, si seara. Radacinile morcovului contin zahar natural, 7%, provitamina A, indispensabila cresterii, precum si vitaminele B si C. De asemenea, morcovul mai contine potasiu, sodiu, magneziu, calciu, arsenic, acid fosforic si carotina. Consumul sau sub forma de suc proaspat face ca zaharurile, direct asimilabile, sa intre foarte repede in circuitul sanguin. De aceea, morcovul este utilizat in hrana copiilor, sub forma de suc, piure si supa pasata. Mai mult, el favorizeaza reinnoirea sangelui, marind numarul globulelor rosii, fiind recomandat in anemii si in tulburari de crestere, deoarece fortifica sistemul imunitar.

O culoare portocalie, intensa, a morcovului, indica o bogatie de zaharuri si caroten. Trebuie evitati morcovii foarte mari si buburosi, cu miros sau gust de "medicament". Nutritionistii recomanda consumul acestei legume pentru tratarea afectiunilor gastrointestinale, pentru intarirea vederii, in bolile de piept, hepatice si biliare. Astmaticilor li se recomanda 100 ml suc de morcovi, proaspat si baut dimineata, inainte de micul dejun, si seara. Pentru sporirea diurezei si pentru eliminarea viermilor intestinali, se recomanda o lingurita de seminte de morcov la o cana de apa clocotita, din care se vor bea doua cani pe zi.