Ce culori alegem pentru exteriorul casei

paleta de culori pentru peretii exteriori

Exista atatea culori si denumiri ciudate pentru ele cat sa ne apuce ameteala numai cand ne gandim. Alegerea unei culori pentru exteriorul casei devine si mai dificila daca ne gandim ca majoritatea folosesc cel putin trei nuante diferite - una pentru suprafata peretilor si doua sau mai multe, in unele cazuri, pentru accentuarea unor elemente arhitecturale cum sunt ferestrele, usile, streasinile, etc.

Selectarea corecta a unei game de culori pentru un contrast elegant si accentuari poate atrage atentia asupra detaliilor arhitecturale si sa camufleze greselile de design. O selectie proasta sau nepotrivita va face din casa dvs. un bloc de caramida plat, fara personalitate si detalii, sau, in cel mai rau caz un "monstru" colorat care va distruge orice urma de arhitectura.

Dar cum puteti face alegerea corecta? Iata cateva puncte care va vor ajuta...

Autenticitate istorica
casa din statele uniteDaca planuiti sa revopsiti o casa mai veche si doriti sa ii pastrati specificul, aveti trei
optiuni:
- angajati o persoana specializata care sa analizeze fragmente din vechea vopsea si
sa recreeze culoarea originala;
- cautati prin liste si mostre de culori si alegeti nuantele despre care credeti ca ar fi fost
folosite in timpul cand s-a construit casa;
- renuntati la aceasta idee si alegeti culori puternice, moderne, pentru a accentua
detaliile arhitecturale.
Ultima dintre optiuni poate duce la rezultate uimitoare. Dar inainte de a cumpara 50 litri
de vopsea roz observati ce se intampla si prin curtile altora.

case pe o strada din san franciscoIn context
O casa in stil victorian vopsita in culori vii poate arata splendid intr-un oras ca San
Francisco, dar va parea total ne-la-locul ei intr-o zona sau pe o strada mai conservatoare. Chiar daca alegeti o gama de culori mai subtila, tot e bine ca acestea sa fie cat de cat compatibile cu locuintele din vecinatate.

Ce exista deja
Casa poate fi asemanata cu o panza gata sa fie pictata, dar nu si cu o foaia goala de
hartie. Unele culori exista deja. De exemplu, ce culoare are acoperisul? Pe laturile casei exista mortar sau alte detalii care nu se vopsesc? Usile si cadrele ferestrelor isi vor pastra aceleasi culori? Vopseaua noua pe care o alegeti nu trebuie neaparat sa se potriveasca cu tonurile de culori deja existente, dar trebuie ca intre ele sa existe o armonie.

Culorile interiorului
Poate parea cu totul hilar sa vopsesti o intreaga casa dupa culorile unei perne, de exemplu, dar aceasta ideea are totusi un dram de logica. Culoarea mobilierului este un ghid in selectarea nuantelor pentru peretii din interior, iar acestia influenteaza culorile pe care trebuie sa le alegeti pentru afara. Inca o data, cel mai important lucru este ca toate aceste elemente sa se armonizeze.

culoarea acoperisului corespunde cu cea a detaliilor accente

Accente


In functie de dimensiunea si complexitatea constructiei, puteti alege doua, trei sau pana la sase culori. Asta se explica prin faptul ca in afara de culoarea pe care o alegeti pentru peretii exteriori ai casei trebuie sa selectati si cateva culori pentru accentuarea eleganta a detaliilor cum sunt obloanele, decoratiunile streasinilor, coloanele. Aceasta operatiune poate fi destul de riscanta pentru ca prea multe culori strica aspectul casei, iar prea putine il vor simplifica.

Accente
In functie de dimensiunea si complexitatea constructiei, puteti alege doua, trei sau pana la sase culori. Asta se explica prin faptul ca in afara de culoarea pe care o alegeti pentru peretii exteriori ai casei trebuie sa selectati si cateva culori pentru accentuarea eleganta a detaliilor cum sunt obloanele, decoratiunile streasinilor, coloanele. Aceasta operatiune poate fi destul de riscanta pentru ca prea multe culori strica aspectul casei, iar prea putine il vor simplifica.

Umbre si lumini
Culorii deschise dau impresia unei constructii mai mari. Peretii vopsiti in culori inchise
sau accentele inchise la culoare vor da impresia unei case mai mici, dar vor atrage atentia mai mult asupra detaliilor. Culorile mai inchise sunt cele mai potrivite pentru accentuarea zonelor care ies in evidenta, in timp ce nuantele mai deschise vor lumina detaliile de pe suprafata peretelui.

Armonie si contrast
Culorile contrastante atrag atentia inspre detaliile arhitecturale in timp ce contrastele
foarte puternice nu fac altceva decat sa distraga atentia de la acestea. Ca sa nu cadeti in nici o extrema, cel mai simplu e sa ramaneti la o singura familie de culori. Pentru accente incercati mai degraba nuante mai inchise sau mai deschise ale culorii de baza, decat sa alegeti o cu totul alta culoare.

o casa vopsita in culori deschise pare mai mare o casa vopsita in culori deschise pare mai mica

Echilibru
O explozie de culoare pe un singur perete al unei case da un aspect disproportionat,
mai greu zonei respective. Nu uitati sa faceti in asa fel incat sa existe un echilibru intre toate laturile casei.

Durabilitate
Cu cat este mai intensa o culoare, cu atat va avea tendinta de a deveni mai stearsa.
Dupa cativa ani chiar si albastrul cel mai viu si rosul cel mai intens vor parea mai sterse. In plus, culorile inchise pun si probleme de intretinere. Ele absorb caldura si au mai multe probleme cu umezeala decat culorile mai deschise.

Aspect
Credeati ca singura problema e sa alegeti gama de culori? Din pacate, nu este doar
atat. In plus, trebuie sa stabiliti si ce aspect sa aiba nuanta - sa fie stralucitoare sau mata? Cu cat e mai stralucitoare suprafata, cu atat se vor observa mai usor imperfectiunile, urmele lasate de pensula, etc. Pe de alta parte, suprafetele lucioase sunt mai usor de curatat. Multi proprietari opteaza pentru vopsirea in culori mate a peretilor si folositea vopselurilor stralucitoare pentru coloane, cadrele ferestrelor si balustrade.

Culori ciudate
Foarte important este sa vedeti la lumina zilei nuantele de pe paletele de culori
disponibile in magazine. Veti avea o mare surpriza. Culorile arata cu totul altfel, mai ales ca aceasi nuanta pare mai deschisa pe o suprafata mare si mai inchisa pe o suprafata mica. Cel mai bine este sa cumparati putin vopsea si sa o testati inainte de a o cumpara in cantitati mari.