Ce forma alegem pentru gazon?

Cand vine vorba de stabilirea formei pe care o va avea zona de gazon din gradina, e important sa stiti ca aceasta trebuie sa fie dictata de functia pe care o va indeplini, de aspectul gradinii, de cat de mult timp aveti sa ingrijiti gazonul si, desigur, de gusturile dvs.

 

  

Un design in functie de necesitati
Cel mai important factor cand vine vorba de stabilirea formei pe care o va avea gazonul este rolul pe care acesta il va indeplini in gradina. Daca peluza va fi conceputa ca o zona de recreere si distractie, atunci trebuie sa fie mare, deschisa, deci alegeti forme rotunde, circulare sau rectangulare. Majoritatea zonelor in care se practica sporturi precum crichet, badminton, volei sau alte jocuri au si ele nevoie de spatii deschise.

Si peisajul joaca un rol important in ceea ce priveste zona de gazon. Unele din cele mai interesante gradini au gazon amenajat in forme care urmaresc si scot in evidenta modelul casei, al copacilor, al straturilor cu flori, etc. Desi unele tipuri de iarba tolereaza umbra, majoritatea au nevoie de cel putin sase ore de soare pe zi. In zonele baltoase sau pietroase sau cele in care copacii au radacini la suprafata pamantulse poate modifica in asa fel incat sa se poat acultiva iarba; o alta posibilitate este sa amplasati zona cu gazon in alta parte a gradinii.

Daca prima dvs. ingrijorare este legata de aspectul pe care il va avea in final gazonul, atunci trebuie sa stiti ca insasi forma aleasa este cea care va stabili limitele. Puteti alege o forma geometrica petnru a da un sentiment de ordine, control, formalitate sau puteti alege forme deschise, care sunt mai "libere" , mai naturale si va dau posibilitatea de a va juca mai usor cu ele.

In ceea ce priveste ingrijirea gazonului, estimarile se fac adunand numarul de metri patrati de gazon plantat si de liniile care marginesc zona. Linile drepte sunt mai usor de intretinut, pe cand cele curbe implica mai mult timp.

Idei pentru amenajarea gazonului

 Gazon formal
Aceasta gradina spectaculoasa castiga eleganta si stil prin iarba bine ingrijita, marginita de straturi de flori. Design-ul este in general simetric si da un aspect formal, care se imbina bine cu stilul traditional al casei. Gazonul are o bordura de pietre, air aleea principala fac ingrijirea o joaca de copii.
 O gradina misterioasa
Aceast gazon deschis face un tot unitar cu bordura ridicata, curba, din fundal, folosita pentru a masca o sectiune mica din gradina. Rezultatul este ca privitorul va fii sigur ca zona de gazon se continua mult mai departe decat in realitate.
 Gazonul, continuare a zonei de recreere
Terasele sau zonele amenajate pentru recreere si distractie nu sunt intotdeauna atat de mari pe cat ne-am dori. De aceea, gazonul a fost amenajat in asa fel incat prelungeste spatiul terasei. Acelasi principiu ar trebui sa functioneze si la terasele amenajate la acelasi nivel cu gazonul, nu numai pentru cele ridicate de la nivel.
 Alee cu gazon
O carare lunga si ingusta este exact ceea ce trebuie intr-o gardina, pentru ca florile trebuie admirate si de aproape. In exemplul alaturat, aleea cu gazon se bifurca in departare pentru a da un sentiment de aventura celor care adora sa se plimbe printre tufe si straturi de flori.
 Insule in gazon
Nu este nici o problema daca doriti sa spargeti zona de gazon cu "insulite" de flori. Nu uitati numai cateva principii simple. In primul rand, stratul de flori trebuie sa fie destul de mare cat sa fie interesant (o singura floare nu este suficienta), dar nici atat de mare incat sa copleseasca pata de verde a gazonului. In al doilea rand, lasati destul spatiu in jurul "insulei" pentru a facilita tunderea ierbii, atunci cand va veni momentul. In cele din urma, stratul de flori trebuie marginit cu pietre, pentru a fi bine delimitat de gazon.
 O gradina care atrage privirile
Liniile curbe balande de la marginea gazonului directioneaza ochiul inspre fundul gradinii, la statueta de metal. Efectul este inmultit de tufele mari de pe margine. Acelasi efect poate fi folosit pentru a atrage privirile de la zonele mai putin interesante din gardina.
 Gazon "inramat"
Un petic de gazon marginit cu caramizi poate fi asemanat cu o fotografie inramata. Zona plata de gazon poate atrage atentia de la zonele cu textura mai complicata din jurul acesteia, air bordura de caramida accentueaza aceasta impresie. Verdele unifrom al peluzei se afla in contrast cu tonurile de verde mai inchis sau deschis al tufelor si straturilor cu flori de pe margine.
 Principiul frumusetii 1
Desi de cele mai multe ori joaca un rol secundar in amenajarea gradinii, un gazon frumos si bine intretinut poate fi in sine un element de admirat. Cand plantam gazonul trebuie sa tinem cont de toate unghiurile din care va fi privita gardina, de afara dat si din casa; un peisaj cu o suprafata verde si plata atat de mare este foarte relaxanta.
 Principiul frumusetii 2
Daca tot aveti un gazon atat de frumos, trebuie sa va amenajati un spatiu din care sa il puteti admira de aproare. Asezati o banca undeva, intr-un strat de flori parfumate sau intr-un alt colt.